"Dit is potentiële doodsteek"

VOLLEYBALCLUB DIENT TE VERHUIZEN NA KLACHT VAN BUURMAN

De buur wil dat het stil blijft rond de sporthal in de Middelwijk.
Foto Ronny De Coster De buur wil dat het stil blijft rond de sporthal in de Middelwijk.
Volleybalclub Felco Gavere promoveerde afgelopen seizoen naar eerste nationale, maar wordt nu uit de sporthal van gemeenteschool De Vierklaver in Gavere gezet. "Dit na een klacht van een buur over geluidshinder", betreurt clubvoorzitter Piet Bekaert. "De geproduceerde decibels waren dan ook hallucinant", zegt advocaat Griet Cnudde, die de buurman vertegenwoordigt.

De relatie tussen de volleybalclub en de betrokken buurman is al een tijdje verzuurd. "Zo probeerde de man eerst via een petitie zijn gelijk te halen, maar toen dat niet lukte, nam hij een advocaat onder de arm", steekt voorzitter Piet Bekaert van wal. "Een jammere zaak, want met andere buren hebben we nog nooit problemen gehad. De advocaat van de man heeft ermee gedreigd de sporthal te laten sluiten, omdat die na 60 jaar is verouderd en niet meer voldoet aan de huidige normen. De gemeente is daarop gaan onderhandelen. Zij kon uit de brand slepen dat de basket- en andere clubs mogen blijven, maar dat wij moeten verhuizen. Wij spelen op een hoger niveau en trekken daardoor ook meer volk. Het gejuich van de supporters, het getrommel en de muziek tussen de sets door is volgens de buren onleefbaar."


De verhuis naar sporthal Onderbeke in Asper betekent voor de club naar eigen zeggen een ramp. "We zijn net gepromoveerd, maar deze beslissing zou een potentiële doodsteek kunnen zijn", zucht Bekaert. "In de Vierklaver hadden we een eigen kantine die voor opbrengsten zorgde. In Asper moeten we het zonder kantine stellen. Daar komt ook nog eens bij dat we op een betonnen sportvloer moeten spelen, wat desastreus is de knieën, rug en enkels van onze spelers." De gemeente heeft dan wel de plannen klaar voor een nieuwe sporthal ter hoogte van de Sportdreef, maar het zal nog jaren duren voor die er staat. "We hebben een superjaar achter de rug. Het is dan ook dubbel zo triest dat we nu zo verder moeten."

Griet Cnudde

Advocaat Griet Cnudde is met dit dossier lang niet aan haar proefstuk toe. Het is ook zij die de Sinksenfoor liet verhuizen en het tweede weekend van Tomorrowland trachtte te verhinderen. "Het probleem is simpel: de sporthal voldoet akoestisch niet aan de wet. De geproduceerde decibels zijn hallucinant, dat blijkt duidelijk uit de metingen die werden uitgevoerd. Het is niet omdat er maar één gezin het slachtoffer is, dat men het probleem kan relativeren", vindt Cnudde. "De gemeente heeft blijkbaar niet de middelen om de sporthal aan te pasen. Ofwel sluit men dus de sporthal, of legt men het gebruik van toeters en versterkte muziek aan banden. Er is nog geen vordering ingesteld, maar dat zal wel gebeuren wanneer de problemen niet worden aangepakt", waarschuwt ze.

Compromis

De gemeente laat daarom het huishoudelijk reglement van de sporthal alvast uitbreiden met een aantal bepalingen die de orde en de rust in en rond de sporthal moeten bewaren. "De verhuis van de volleybalclub en het reglement zijn een compromis", geeft burgemeester Denis Dierick (Open Vld-VOG) nog mee. "Het was dat of de sporthal volledig sluiten, waardoor nog veel meer sportclubs gestraft zouden worden. Ik begrijp dat de volleybalclub hier niet gelukkig mee is, maar het is ontegensprekelijk dat zij voor de meeste geluidsoverlast zorgden."