Levensgenieter Adhemar mag straks 105 kaarsjes uitblazen

Altijd vol in het leven gestaan zonder te overdrijven

Adhemar bezig met 'fietsen' en zoals steeds met de glimlach
Marc Colpaert Adhemar bezig met 'fietsen' en zoals steeds met de glimlach

Adhemar Dehaen mag deze week niet minder dan 105 kaarsjes uitblazen en is zo veruit de oudste inwoner van Vollezele en omstreken. Maar daar blijft de oud-strijder opvallend nuchter bij. Groot feest? Neen, hij blijft rustig thuis genieten van de kleine dingen. Van de kinesist moet hij veel wandelen en wekelijks enkele rondjes fietsen. Natuurlijk niet op een echte fiets, want tijdens de winterperiode komt Adhemar niet meer buiten. Burgemeester Patrick Decat(CD&V) en enkele schepenen komen dinsdag (vandaag) al eens langs om hem geluk te wensen.

Adhemar werd op 17 januari 1914 geboren in het laatste huis van de Errebekstraat in Vollezele. Hij was enig kind en leerde van zijn ouders de boerenstiel, die hij dan ook vele jaren uitoefende. Hij trouwde met Simone Demartelaere en kreeg twee dochters Monique en Marie-Christine. Enkele weken voor dat hij 100 zou worden, moest hij echter afscheid nemen van zijn echtgenote Simone. Ondertussen zijn we vijf jaar later en Adhemar woont nog steeds in de Errebekstraat bij zijn dochter. Ruim voordat hij de kaap van 100 had bereikt, vertelde hij aan iedereen dat hij nog lang niet versleten was. En hij kreeg gelijk, meer dan gelijk zelfs, want Adhemar is er nog steeds, onze levensgenieter. Altijd vol in het leven gestaan, zonder te overdrijven. Misschien zit daar wel het geheim van zijn gezegende leeftijd? En van zijn nog meer dan helder geheugen. Adhemar werd geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog en herinnert zich nog beelden van vluchtende Duitsers in 1918. De Tweede Wereldoorlog zit uiteraard nog veel scherper op zijn netvlies gebrand.

Ook al is het al 5 jaar geleden dat hij gevierd werd in Vollezele, toch komt er geen groot feest. “Mijn vader is qua gezondheid redelijk goed, maar sinds vorig jaar hebben we beslist dat hij tijdens de wintermaanden niet meer naar buiten gaat. Een groot feest ligt dan ook moeilijk”, zegt zijn dochter Monique ons. En Adhemar die laat het allemaal niet aan zijn hart komen. “ Mijn gehoor is wat minder dan vroeger, maar ja, ik ben ook niet meer van de jongste”,lacht hij. Voor de rest stapt hij rond met zijn looprekje en als William de  kinesist komt, dan moet hij enkele minuutjes ‘fietsen’, neen niet op een echte fiets natuurlijk maar op enkele trappers die onder zijn voeten worden geschoven(foto). Enkele dagen per week komt er iemand van Gezinshulp langs om te helpen. “Tot vorig jaar schilde Adhemar nog de aardappelen, maar dit is nu wat moeilijker, wel helpt hij nog met de boontjes en wortels, maar natuurlijk op zijn tempo. Het leuke aan deze persoon is dat hij altijd gelukkig is en je kan er nog steeds mee praten. Tevens een grote pluim voor zijn dochter Monique die al jaren zorgt voor haar vader”, zegt Elke van de Gezinshulp. Burgemeester Patrick Decat en enkele schepenen komen vandaag (dinsdag) al eens langs met een geschenkje en om hem geluk te wensen. MCT

Adhemar op stap met zijn looprek
Marc Colpaert Adhemar op stap met zijn looprekReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.