Wilfried Martens krijgt standbeeld op eigen plein

Het Kerkplein van Sleidinge wordt omgedoopt tot het Wilfried Martensplein. Er komt ook een standbeeld van de politicus te staan.

Het gemeentebestuur van Evergem had eerder al beslist om een plein of straat in Sleidinge te noemen naar Wilfried Martens. De politicus en gewezen eerste minister werd in het dorp geboren en overleed op 9 oktober 2013. "Het was de cultuurraad die ons voorstelde om na de dood van Wilfried Martens een straat of plein in zijn geboortedorp Sleidinge naar de man te noemen", zegt schepen Martine Willems (CD&V).


"Er is nu gekozen voor het omgevingsplein aan de kerk in Sleidinge. Het gaat om het plein met de dorpspomp, dat eigendom is van de gemeente. Het schepencollege heeft al beslist de naam Wilfried Martensplein toe te kennen aan het dorpsplein. De gemeenteraad moet dit principe donderdagavond nog goedkeuren", gaat Willems verder.


Het eerbetoon aan één van de grootste politici van het land, stopt niet met de naam alleen. Er komt op het plein ook een standbeeld van de man. "Ik ben verheugd dat Sleidinge het kerkplein zal vernoemen naar wijlen mijn echtgenoot", reageert weduwe en minister van Staat Miet Smet. "Die mensen hebben mij van bij het begin betrokken bij hun plannen. Er komt naar alle waarschijnlijkheid ook een standbeeld van Wilfried op het betreffende plein. De kunstenaar zal zich baseren op het borstbeeld van mijn man dat bij mij thuis in Lokeren staat. Of ik aanwezig zal zijn bij de opening van het plein en de inhuldiging van het standbeeld? Zeker en vast!"


Evergem heeft de komende maanden nog werk voor de boeg. Ook voor de betreurde zanger Luc De Vos uit Wippelgem, moet er nog een straatnaam of een plein komen. Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) liet kort na de dood van de zanger al weten dat hij wel iets voelt voor de oprichting van een 'Lieve Kleine Pirana-plein' in deelgemeente Wippelgem. Waar dat komt, staat nog niet vast. (JSA/YDS)