Twee zwaargewonden bij ontploffing boot

FRANSE SCHIPPERS AFGEVOERD NAAR UZ GENT NA HEVIGE GASEXPLOSIE

De kajuit was volledig stuk, het brood voor het ontbijt kwam op het dak terecht.
Tijs Van Puyenbroeck De kajuit was volledig stuk, het brood voor het ontbijt kwam op het dak terecht.
In de Westbekesluis in Evergem, langs de R4, is zaterdagochtend een pleziervaartboot ontploft. Twee Fransen van rond de 60 werden afgevoerd naar het UZ Gent, een van hen is er erg aan toe. "Ik heb hem mijn jas gegeven, door de explosie had hij geen kleren meer aan", aldus een toegesnelde schipper.

Rond half acht werd de buurt rond de sluis opgeschrikt door een luide knal. In een pleziervaartboot die sinds vrijdag in de sluis lag, had zich net een gasexplosie voorgedaan. De schade aan de boot was aanzienlijk. Het brood dat die ochtend diende als ontbijt voor de zestigers uit Bayonne bevond zich na de explosie op het dak van de 'Amore'. In de kajuit was alles stuk. Brokstukken lagen tientallen meters verderop en door de klap sloeg het vaartuig los en dobberde het naar de andere kade. Het mag een wonder heten dat er geen doden vielen, zeker omdat de schokgolf in de besloten ruimte van de cabine bleef. Meer nog, één van de twee slachtoffers liep zelfs nog naar het sluisgebouw om hulp te roepen. Ondertussen had de schipper van een vrachtschip uit Essen zich over de zwaarst gewonde man ontfermd.


"Mijn vrouw en ik lagen te slapen toen we gewekt werden door de ontploffing. We hebben naar het sluisgebouw gebeld en zij hebben de hulpdiensten verwittigd. Zelf ben ik naar de overkant van de sluis gelopen. De man had zware brandwonden en zijn kleren waren van zijn lijf gerukt. Hij zat vast en kon niet bewegen. Ze hebben veel geluk gehad dat de boot niet in brand is gevlogen."


De brandweer kwam ter plaatse om de man uit zijn hachelijke positie te bevrijden. Allebei werden ze overgebracht naar UZ Gent. "Ze waren de hele tijd bij bewustzijn, maar het is afwachten welke inwendige verwondingen ze opgelopen hebben. Dat wordt vaak pas duidelijk in het ziekenhuis", aldus luitenant Jurgen Verlinde.

De verhakkelde boot werd met een kraan uit het water gehesen.
Tijs Van Puyenbroeck De verhakkelde boot werd met een kraan uit het water gehesen.

Olielek

De boot zelf begon langzaam te zinken en lekte veel olie in het water. "We hebben het voertuig moeten vastleggen en hebben de olie proberen afdammen. Met een pomp konden we vermijden dat het vaartuig volledig zonk", aldus nog de luitenant. Een kraan kwam enkele uren later de boot uit het water tillen.