Spaarbekken heeft nieuw bezoekerscentrum

WATERPRODUCTIECENTRUM GOOIT DEUREN OPEN VOOR OPEN BEDRIJVENDAG

Kristel Gevaert, Herman Van Autgaerden, Boudewijn Van den Steene en Kor Van Hoof in het nieuwe bezoekerscentrum, voor de gigantische luchtfoto van 45 vierkante meter.
Foto JSA Kristel Gevaert, Herman Van Autgaerden, Boudewijn Van den Steene en Kor Van Hoof in het nieuwe bezoekerscentrum, voor de gigantische luchtfoto van 45 vierkante meter.
Het waterproductiecentrum van Kluizen, in de volksmond het spaarbekken, heeft een nieuw bezoekerscentrum. Daar kan je zien hoe het centrum elke dag opnieuw zestig miljoen liter (!) drinkwater produceert. Normaal is het enkel open voor groepen, maar nu zondag kan je er ook individueel terecht tijdens de Open Bedrijvendag.

Het waterproductiecentrum in Kluizen bij Evergem is veertig jaar oud en opende met één waterspaarbekken. In 1996 werd een tweede spaarbekken aangelegd omdat de vraag naar drinkwater steeds groter werd. "We hebben nu aan de straatkant een nieuw administratief centrum gebouwd", zegt Herman Van Autgaerden, de voorzitter van de Raad van Bestuur. "Daar kunnen elke dag een 25-tal medewerkers aan de slag. Maar we hebben er ook een bezoekerscentrum in onder gebracht. We krijgen regelmatig groepen op bezoek die willen ontdekken hoe het drinkwater hier geproduceerd wordt. Vroeger moesten we die mensen ontvangen in de containers die halfweg ons terrein stonden. Nu hebben we een splinternieuw gebouw, direct aan de straatkant. In het centrum hebben we aan één muur een gigantische luchtfoto van ons terrein gehangen. Op een foto van meer dan 45 vierkante meter zie je in één oogopslag hoe gigantisch het hier wel is."


Het waterproductiecentrum van Kluizen is voor De Watergroep het kloppend hart van haar waterproductie in Oost-Vlaanderen. Vanuit Kluizen worden ook de waterproductiecentra in Eeklo, Klein-Sinaai en Zele aangestuurd.

60 miljoen liter

"We zorgen hier voor zestig miljoen liter drinkwater per dag", zegt woordvoerder Kathleen De Schepper. "Allemaal samen hebben we toch zo'n 400.000 klanten die bij ons water afnemen. De twee grote spaarbekkens die hier in Kluizen liggen, kunnen samen bijna 11 miljoen kubieke meter water opvangen. We halen ons water uit een winningsgebied van 25.000 hectare in het hele noorden van Oost-Vlaanderen."


Morgen, zondag, staat het bezoekerscentrum en het waterproductiecentrum open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Je kan terecht aan de Nieuweweg 30 in Kluizen. Van 10 tot 17 uur kan je zien hoe de medewerkers van De Watergroep 24 uur per dag gezond en zuiver drinkwater aanleveren.