Meetjesland krijgt eigen wijngaard

EIND DEZE MAAND EERSTE AANPLANT DRIE JAAR WACHTEN OP EERSTE FLESSEN

De raad van bestuur van het wijndomein Laagland in Sleidinge waar eind deze maand vijfhonderd wijnranken geplant worden.
Foto Moens De raad van bestuur van het wijndomein Laagland in Sleidinge waar eind deze maand vijfhonderd wijnranken geplant worden.
Het Meetjesland krijgt een eigen wijngaard. In Sleidinge wordt eind deze maand het domein Laagland aangelegd. De wijngaard komt op het einde van de Dellaertsdreef. Het aanplanten van de ranken staat gepland op zondag 26 april. Op de eerste flessen wijn is het zeker nog drie jaar wachten.

Het domein Laagland wordt uitgebaat door een vzw en die wordt gedragen door enkele ondernemende wijnliefhebbers. De voorzitter is Hans Bert, de man achter wijnhandel Nam et Vinum uit Sleidinge. De andere bestuursleden zijn Roger Byl, Nico De Vlamynck, Kris Dhondt, Angelino Degrijse en Stijn Mestdagh. Op het einde van de Dellaertsdreef, op een terrein van de familie Byl-Martens, worden eind deze maand zo'n vijfhonderd wijnranken aangeplant. "We geloven zeker dat er bij ons in het Meetjesland lekkere wijn kan gemaakt worden", zeggen de wijnvrienden. "Door de opwarming van de aarde kunnen we tegenwoordig ook in Vlaanderen perfect goede wijndruiven kweken. In Limburg heb je al bekende wijnen en dichterbij in Merelbeke ligt ook het wijndomein Waes. Daar worden zelfs al bekroonde wijnen geproduceerd."

3.000 flessen

Op de Meetjeslandse wijn van Laagland wordt het wel nog even wachten. "Ten vroegste na drie jaar, 2018 dus, kunnen we onze eerste wijn hebben", zegt voorzitter Hans Bert. "Op 26 april gaan we de kleine plantjes aanplanten en daar moeten we drie jaar lang heel goed voor zorgen. Het kan zijn dat we in 2018 onze eerste wijn hebben, maar misschien beslissen we dan wel om nog een jaar te wachten en echt voor kwaliteit te gaan in 2019. We hebben drie druivenrassen gekozen: Cabernet Cortis, Johanniter en Monarch. Dat zijn druiven die sowieso iets minder zon en warmte nodig hebben en dus perfect zijn voor ons klimaat. We hopen te kunnen starten met drieduizend flessen, voornamelijk witte wijn. Of dit ooit winstgevend zal zijn? We gaan voor kwaliteit en professionalisme, maar rijk gaan we hier niet van worden. En als er op termijn al iets van winst zou zijn, gaan we dat opnieuw in het project investeren."

Jaarplanning

De vrienden hebben voor de komende jaren een mooie jaarplanning opgesteld. Het wordt een cyclus die elk jaar terugkeert. "Van januari tot maart moet de wijngaard in rust blijven, doen we enkele wintersnoeiwerken en herstellingen", zeggen de vrienden. "In april en mei moeten de knoppen ontstaan, vormen de bladeren zich en kunnen de eerste schimmels ontstaan. Juni en juli staan de wijnranken in bloei en moeten we ons volop bezig houden met het onderhoud van de ranken. In augustus verwachten we de verkleuring van de druiven en volgt een controle door de wijnmaker. In september en oktober hebben we heel wat handen nodig voor de oogst. November en december worden de maanden om de grond te bewerken en te voeden met humus. Zo zie je: we hebben het jaar rond werk op ons wijndomein."


De vzw zoekt nog leden die hen willen steunen. Dat kan al vanaf 25 euro per jaar. Wie iets meer betaalt, krijgt een vip-behandeling op het jaarlijks wijnfeest dat door het domein georganiseerd wordt. Meer info via: domeinlaagland@gmail.com en de Facebookpagina 'Domein Laagland'.