Hoofdinspecteur riskeert 8 maanden cel voor oplichting kankerpatiënt

Een hoofdinspecteur van de federale politie uit Oosteeklo riskeert acht maanden cel en 6.000 euro boete omdat hij eind 2015 geprobeerd zou hebben om een terminale kankerpatiënt op te lichten voor 30.000 euro. Het parket wil hem ook nog eens drie jaar uit zijn burgerrechten ontzetten. De politie schorste hem preventief en laat zijn lot afhangen van de uitspraak van de rechtbank.

Joseph Verduyn (78) uit Ertvelde viel in 2013 ten prooi aan een gewiekste oplichter. Verduyn, die enkele jaren eerder te horen had gekregen dat hij uitgezaaide darmkanker had, leerde de oplichter kennen als elektricien via zijn buurman. "Hij wilde met plezier enkele klusjes voor mij opknappen en een elektrische garagepoort installeren", getuigde het slachtoffer eerder in onze krant. "We werden zelfs vrienden. Niet veel later kwamen de verhalen van zijn zieke familieleden, zijn persoonlijke problemen en de geblokkeerde erfenissen naar boven." Stefaan R. wist maar al te goed dat Joseph in zijn huis een grote geldsom in een kluis bewaarde. Tussen april 2013 en december 2014 kon hij iets meer dan een miljoen euro aftroggelen.


Ondertussen is die oplichter bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 600.000 euro.

Op de hoogte van de zaak

Maar eind 2015 werd de man opnieuw benaderd door iemand met slechte bedoelingen. Gunther R. uit Oosteeklo, die hoofdinspecteur is bij het 'plukteam' van de federale politie, probeerde de man op te lichten. "Als agent had hij de goederen van die oplichter in beslag genomen en was hij dus erg goed op de hoogte van de zaak", vertelt een familielid van Verduyn. "Hij probeerde Joseph te laten geloven dat hij aanwijzingen had waar de oplichter het verduisterde geld verborgen hield. Hij maakte hem wijs dat hij naar het buitenland op zoek zou gaan naar het verloren geld als Joseph hem hiervoor 30.000 euro zou betalen. Later zou hij die opzoekingen willen verrichten voor 10.000 euro."

Preventief geschorst

Toen R. het geld wilde ophalen, werd hij in de boeien geslagen. De hoofdinspecteur is sinds de feiten aan het licht kwamen preventief geschorst. "Dat kunnen we bevestigen", zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx, die over de zaak zelf geen uitspraak wil doen vooraleer de rechtbank een vonnis velt. Voor het parket staat het alvast vast dat R. schuldig is. De procureur tilt dan ook erg zwaar aan de feiten, zeker omdat R. politieagent is.


Aanvankelijk had de beklaagde bekend dat hij het slachtoffer wou oplichten. Pas toen de verdachte op de hoogte was van het overlijden van het slachtoffer begon hij alles te ontkennen. Het slachtoffer zelf overleed drie weken na de feiten. De rechtbank velt volgende week woensdag een vonnis. (JEW/VDS)