Dorpsfilm van 50 jaar oud duikt op

FILMARCHIEF GUST DEBBAUT WORDT GEDIGITALISEERD EN OPNIEUW VERTOOND

Het kappen van de oude vrijheidsboom in 1959. De boom werd in 1830 geplant ter ere van de Belgische onafhankelijkheid, maar moest 129 jaar later gekapt worden uit veiligheidsoverwegingen.  
Repro JSA/SFK Het kappen van de oude vrijheidsboom in 1959. De boom werd in 1830 geplant ter ere van de Belgische onafhankelijkheid, maar moest 129 jaar later gekapt worden uit veiligheidsoverwegingen.  
De Sleinse FilmKlub heeft unieke beelden van het Evergem van de jaren vijftig en zestig op de kop kunnen tikken. Ze komen uit het filmarchief van Gust Debbaut en werden de voorbije maanden met engelengeduld gedigitaliseerd. In totaal gaat het om 20 uur film over het oude dorpsleven. Nu zondag wordt het eerste anderhalf uur getoond.

Gust Debbaut was een begrip in Evergem. Hij had een eigen limonadefabriek in de Schoonstraat en maakte ook eigen likeuren van zijn merk Ideal. Hij was voorzitter van heel wat verenigingen, waaronder de Debbauts reuzengroep, Hoeksken Kermis en de plaatselijke harmonie. Tussen 1953 en 1971 liet hij films maken op 16mm-pelicule van gebeurtenissen in de vijf parochies van Evergem.

Joris Laroy, Willy De Letter en Antoine Kint van de Sleinse FilmKlub hebben maandenlang aan de filmbeelden gewerkt.
JSA Joris Laroy, Willy De Letter en Antoine Kint van de Sleinse FilmKlub hebben maandenlang aan de filmbeelden gewerkt.

Zoals Hitchcock

"Echt alles wat er in het dorp gebeurde, liet Gust Debbaut vastleggen op film", zegt Joris Laroy. "In de jaren vijftig was dat revolutionair, want de mensen moesten toen nog de televisie ontdekken. Dat mensen bewegende beelden konden zien van dingen die in hun dorp gebeurden, was voor die tijd echt indrukwekkend. De mensen zaten toen echt met open mond naar die films te kijken. Gust Debbaut dook ook regelmatig als een echte Hitchcock op in zijn eigen films. Maar het was bovenal ook een commerçant. In zijn films doken de merken van zijn limonade en likeuren regelmatig op. Hij had in die tijd al de truc van het 'product placement' perfect door."

Gust Debbaut uit Sleidinge in zijn limonadefabriek. De beelden komen uit zijn archief. Gust overleed in 1992.
repro JSA Gust Debbaut uit Sleidinge in zijn limonadefabriek. De beelden komen uit zijn archief. Gust overleed in 1992.

Engelengeduld

Gust Debbaut overleed in 1992 en was toen 92 jaar. Kleinzoon Adelin Debbaut heeft die filmrollen altijd bewaard. Tientallen jaren lagen ze in de kast. Tot de Sleinse Filmklub een overeenkomst kon sluiten. Met steun van de Erfgoedcel Meetjesland en de gemeente Evergem worden de oude films gedigitaliseerd. "Toen we de kwaliteit van de oude beelden zagen, waren we echt onder de indruk", zegt Joris Laroy van de FilmKlub. "Zo'n collectie over onze dorpsgeschiedenis mocht gewoon niet verloren gaan. We hebben een firma gezocht die gespecialiseerd is in het omzetten van oude film. Beeld per beeld wordt ingescand. De kleurklank en de sfeer van de jaren vijftig en zestig blijft behouden, maar in een moderne kwaliteit."

Vrijheidsboom

In totaal is er 20 uur film en daarvan zijn nu al twee keer 45 minuten klaar. Die worden zondag voor het eerst getoond. Omdat de middagvoorstelling meteen uitverkocht was, is er zondag om 19 uur een extra voorstelling. Je ziet onder andere de paasjaarmarkt van 1958, de inhuldiging van het gemeentehuis op 14 september 1958 en het kappen van de vrijheidsboom op het dorp, in 1959. De komende jaren wordt nog meer film digitaal omgezet en volgen nog meer vertoningen.


Tickets voor de voorstelling kosten 6 euro of 3 euro voor -26 jaar. Info: 09/358.51.00 of cultuurcentrum@evergem.be.