Ga naar de mobiele website
^ Top

Ballonnen voor Julie, rugwind voor haar vrienden

CHIRO VAN OVERLEDEN LEIDSTER HOUDT SEREEN HERDENKINGSMOMENT

Honderden vrienden fietsten van het chirolokaal naar de fatale plaats.
Sam Ooghe Honderden vrienden fietsten van het chirolokaal naar de fatale plaats.
De chiro van Sleidinge heeft een pakkend herdenkingsmoment gehouden voor Julie Roelens (22), die afgelopen weekend overleed in een tragisch ongeval. Honderden mensen fietsten van het chirolokaal naar de plek waar Julie werd aangereden. Daar luisterden ze naar haar favoriete muziek en lieten ze ballonnen los. Als antwoord stuurde Julie rugwind terug. "Alsof ze zelf aan het blazen was."

Julie werd zaterdagnacht gegrepen door een auto, toen ze samen met een vriend terugfietste van een fuif. De vriend probeerde Julie nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. De dader, die onder invloed was van drugs en alcohol, vluchtte weg toen hij de sirenes hoorde. Hij werd later opgepakt.

De leden van de chiro hielden een herdenkingsmoment op de plaats van het ongeval.
Sam Ooghe De leden van de chiro hielden een herdenkingsmoment op de plaats van het ongeval.

Hechte familie

"Het nieuws sloeg in als een bom", vertelt de mama van Sissie, één van Julies beste vriendinnen. "Mijn dochter was net op reis in Zweden met enkele andere leidsters van de chiro. Ze zijn meteen naar huis teruggekeerd. "Julies overlijden heeft onze familie enkel hechter gemaakt", klinkt het bij de chiro. "We eten bijna elke avond samen. De kwiks, de 11-jarigen waarvan Julie leidster was, maakten tekeningen en zijn brownies komen eten. We hebben elkaar nodig en zoeken elkaar op."


Gisteren was het verzamelen geblazen bij het chirolokaal van Sleidinge, van waaruit honderden vrienden en sympathisanten naar de straat zouden fietsen waar Julie overleed.

Rugwind

"Er staat een heel sterke rugwind. Alsof Julie zelf aan het blazen is", lacht één van de kwikjes. Zo snel mogelijk naar het herdenkingsmoment, moet ze gedacht hebben.


In de fatale straat in Ertvelde wachtten nog eens honderd personen de fietsers op. Leden van verschillende jeugdbewegingen, gaande van Landegem tot Waarschoot, kwamen hun steun betuigen aan de chiro van Sleidinge. "Zo'n ongeval is snel gebeurd", klinkt het in koor. "Wij nemen vanaf nu 's weekends enkel binnenbaantjes. Dit is een wake-upcall voor iedereen. Hopelijk ook voor dronken bestuurders."

Knuffels en kaarsen

Het herdenkingsmoment verliep erg sereen. Er werd geknuffeld en veel gesnikt, maar er was vooral stilte. Op het blazen van de wind na. Zo liet Julie zich voelen. Op de tonen van haar favoriete muziek legden 'haar' kindjes, de kwikjes, bloemen bij het portret. Andere leden staken kaarsjes aan. Om af te sluiten liet iedereen een witte ballon los. Zeshonderd ballonnen, die dansten in de wind. Een laatste moment van contact met Julie. De vrienden van Julie fietsten in groep terug naar het chirolokaal.

Meer over


Meld een bug