Ga naar de mobiele website
^ Top

"Zo onwezenlijk. Iedereen is er kapot van"

VERSLAGENHEID GROOT BIJ FAMILIE CHIROLEIDSTER JULIE (22) NA DODELIJK ONGEVAL

De plaats waar Julie Roelens van de weg werd gemaaid.
Wouter Spillebeen/RV De plaats waar Julie Roelens van de weg werd gemaaid.
"De avond voordien keken we nog naar het nieuws over het ongeval in Vosselaar en zes uur later overkwam het ons ook", zegt Stephane Roelens. Zijn dochter Julie (22) werd zondagochtend rond 3.30 uur het slachtoffer van een dodelijk ongeval waarbij de aanrijder de benen nam. "De vriend die bij haar was, voelt zich schuldig, maar hij kon ook niets meer doen."

"Julie stond aan het begin van een mooie carrière", vertelt Stephane, trots op de verwezenlijkingen van zijn dochter. "Ze had bedrijfskunde gestudeerd en stage gedaan bij Belfius. Daar kon ze beginnen. Ze was ook enorm gedreven, ze zette zich volledig in voor de Chiro." Aan het jonge leven van de Chiroleidster uit Sleidinge kwam abrupt een einde toen ze in de nacht van zaterdag op zondag na een fuif in Ertvelde naar huis ging. Een bestuurder maaide haar in de Vaartstraat-West van de baan en pleegde daarna vluchtmisdrijf.

"We zaten zaterdagavond nog naar het nieuws te kijken over het ongeval met vluchtmisdrijf in Vosselaar. We dachten nog aan hoe vreselijk het is dat iemand eraan denkt om vluchtmisdrijf te plegen. En dan, ongeveer zes uur later, overkomt het ons ook. Ik heb er geen woorden voor."

Reanimeren

"Julie was met een goede vriend op weg toen het ongeval gebeurde. Die is enorm aangedaan. Hij voelt zich schuldig, maar hij kon ook niets meer doen. Met de wonde die ze heeft opgelopen kon ze niet gereanimeerd worden. Hij heeft het wel nog geprobeerd, maar het kon niet meer baten."


Het overlijden van Julie is een enorme klap voor het gezin. "We missen haar. Vooral mijn vrouw heeft het er zeer moeilijk mee, maar daarom zijn we met twee. We slaan ons er wel door." Ook bij de Chiro van Sleidinge is de verslagenheid groot. "Ik ben gisteren nog naar een rouwmoment gegaan van de Chiro, ik ben er ook nog volwassenenbegeleider geweest. Iedereen is er kapot van."


Stephane sluit zich aan bij de reacties van onder andere Geert Willems, wiens 22-jarige zoon vijf jaar geleden op dezelfde plaats en bij een gelijkaardig ongeval om het leven kwam. Die suggereert dat het goed zou zijn om in elke wagen een alcoholslot te installeren en dat er strengere alcoholcontroles moeten komen in de buurt van fuiven.

Alcoholcontroles prioriteit

Volgens politiecommissaris Yves Tuytschaever zijn alcoholcontroles in de buurt van fuiven al een prioriteit. "Maar er gaat bijna wekelijks een fuif door in ons gebied en we kunnen er niet altijd staan", duidt hij. "Maar we zetten al jaren in op controles in de omgeving van evenementen. Daarvoor gebruiken we soms tot vijf ploegen bovenop de vaste interventieploegen. Per evenement wordt een analyse gemaakt en wordt het risico vergeleken met de vorige jaren. Er zijn altijd zaken die beter kunnen, maar we zetten ons in voor maximale veiligheid." In de nacht van zaterdag op zondag was er geen extra patrouille ingezet om alcoholcontroles uit te voeren.

Naar aanleiding van het ongeval van Julie komt een evaluatie van het evenement en de mogelijke tussenkomst van de politie. "Er is heel veel aandacht voor. Op dit moment is het dossier voor ons nog helemaal niet afgerond, we zijn nog bezig met nazorg. We hebben al informeel overlegd, na afronding van het dossier zitten we ook formeel samen om alles te evalueren", aldus politiecommissaris Tuytschaever.

De aanrijder blijft intussen aangehouden. Zijn vader heeft intussen via de hulpdiensten zijn spijt overgemaakt aan de familie van Julie. "Alles komt in één keer op ons af, het is zoveel", zegt Stephane. "Het is een onwezenlijk gevoel."Meld een bug