"Stukje nostalgie verdwijnt uit ons dorp"

SINT-BARBARAKERK HOUDT GROTE UITVERKOOP VAN INBOEDEL

Mieke Van Hecke (44) en haar man Johan Van de Velde (46) kwamen de sfeer opsnuiven op de verkoop in de Sint-Barbarakerk waar ze allebei misdienaar waren en ze later ook trouwden.
Anthony Statius Mieke Van Hecke (44) en haar man Johan Van de Velde (46) kwamen de sfeer opsnuiven op de verkoop in de Sint-Barbarakerk waar ze allebei misdienaar waren en ze later ook trouwden.
Van koperen kandelaars en stoffige Bijbels in het Latijn tot zekeringen en antislipmatten. Alles was zaterdag voor een prijsje te koop in de Sint-Barbarakerk in Rieme. De grote uitverkoop lokte een honderdtal inwoners naar de kerk. "Dit is een stuk nostalgie dat uit ons dorp verdwijnt. We zijn hier geboren, getrouwd en onze kinderen zijn hier gedoopt en gevormd", zegt Mieke Van Hecke.

De inwoners van Rieme namen zaterdag afscheid van hun Sint-Barbarakerk. Die sloot in 2013 na zestig jaar haar deuren, maar dit weekend wou de kerkfabriek de Riemenaren nog een kans geven een voorwerp uit de kerk te kopen. In samenwerking met COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland) en Erfgoedcel organiseerden zij daarom een buurtverkoop in de parochiekerk, een uniek proefproject in Vlaanderen. Tientallen kruisbeelden, koperen kandelaars, offerandeschalen, pupiters, kelken, preekstoelen, maar ook zekeringen en vuilnisemmers. Alles dat los zat, mocht voor een prijsje de deur uit.

Walter De Backer (77) en Imelda De Scheirder verzamelden zoveel ze maar konden.
Anthony Statius Walter De Backer (77) en Imelda De Scheirder verzamelden zoveel ze maar konden.

Erfgoed

"Bijna alles", nuanceert Kurt Moens van de kerkfabriek. "De objecten die erfgoedwaarde hebben, zoals het doopvont ingelegd met typische byzantijnse mozaïektegeltjes, krijgen een nieuwe bestemming binnen de kerk. Een aantal andere objecten zoals lessenaars gaan naar andere kerkfabrieken of naar de gemeente Evergem. Zo ging het beeld van Broeder Isidoor naar De Klinge en bepaalde gewaden vertrokken via Wereldmissiehulp naar Afrika. Nu zoeken we nog een plaats voor ons Triomfkruis van zeven meter hoog en het orgel. Al de rest doen we voor een kleine prijs van de hand en de dorpsbewoners krijgen de eerste keuze."

Marc Victor, Kathy Verhaege en hun zoon Jobbe met hun buit die Marc weer gaat verkopen op de rommelmarkt.
Anthony Statius Marc Victor, Kathy Verhaege en hun zoon Jobbe met hun buit die Marc weer gaat verkopen op de rommelmarkt.

Gouden kandelaar

Imelda De Scheirder (75) raasde als een wervelwind door de kerk en graaide zoveel mogelijk mee. Haar man Walter De Backer (77), geboren en getogen Riemenaar, vond al snel waar hij voor kwam. "Een mooie, gouden kandelaar voor maar 80 euro, dat is een koopje", zegt Walter. "In Brugge kost een kandelaar van die afmetingen liefst 250 euro. Verder hebben we nog kleine kandelaars, zitbankjes, kelken, een offerandeschaaltje en boeken mee." "Ik ben nog niet rond", zegt Imelda, "Dit zijn allemaal mooie decoratiestukken voor in ons huis. Hopelijk geraakt alles in de auto", zegt ze met een glimlach.


Marc Victor en zijn vrouw Kathy Verhaege kwamen met een ander doel naar de verkoop. "Ik sta geregeld op rommelmarkten", zegt Marc, die net een ladekast voor een euro op de kop tikte. "Wij zijn totaal niet katholiek hoor", zegt hij, verwijzend naar een tiental kruisbeelden en een schilderij van een huilende Jezus. "Dat is allemaal om door te verkopen. Het ladekastje en de gepersonaliseerde kerkstoel hou ik wel. Die laatste staat op naam van Michel Bracke, een inwoner van het dorp die ik nog heb gekend."


Het koppel Mieke Van Hecke en Johan Van de Velde kocht enkel een kelk en een gebedsboekje. "Wij kwamen gewoon de sfeer eens opsnuiven", zegt Mieke. "Wij zijn allebei geboren in deze straat en we waren allebei misdienaar in deze kerk. We zijn er ook getrouwd en onze drie kinderen Bauke, Simen en Marte zijn hier gedoopt en gevormd. Het is jammer dat de kerk verdwijnt. Hiermee verliest Rieme een stukje nostalgie en zo wordt de gemeenschap een beetje uit elkaar gehaald", zegt Mieke.

Oude foto's

Ook bisschop Luc Van Looy bracht een bezoekje aan de Sint-Barbarakerk. Hij zou normaal gezien het ereteken van Sint-Bavo schenken aan Dion Lefebvre, maar die was afwezig wegens ziekte. Dion zette zich veertig jaar lang hard in voor de kerk en haar gemeenschap. Hij was koorzanger, koster, acoliet en manusje van alles. Enkele inwoners brachten ook oude foto's mee en die worden later ter beschikking gesteld op www.erfgoedbankmeetjesland.be. De voorwerpen waar dit weekend nog geen nieuwe bestemming voor werd gevonden, worden opnieuw te koop aangeboden op zaterdag 28 maart.


Wat er nu met de kerk zal gebeuren, blijft een vraagteken. "Het zou fantastisch zijn mocht het een plek blijven ten dienste van de gemeenschap", zegt bisschop Van Looy. "Een plek waar gehandicapten of zieken opvang vinden bijvoorbeeld."