"25 pintjes en lijn coke, dat werd Julie's dood"

BESTUURDER DIE ONDER INVLOED CHIROLEIDSTER AANREED, RISKEERT 3 JAAR

Familie en vrienden van Julie zoeken troost bij elkaar na de zitting in de rechtbank.
BELGAONTHESPOT Familie en vrienden van Julie zoeken troost bij elkaar na de zitting in de rechtbank.
"Deze man was niet zomaar geïntoxiceerd: hij had 25 glazen gedronken, én een lijn coke gesnoven." De advocaat van Julie Roelens, de 22-jarige Chiroleidster die in september doodgereden werd in Ertvelde, heeft aan de politierechter gevraagd om de bestuurder te beschouwen als een moordenaar. Het parket volgt die redenering niet en vraagt drie jaar cel.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 9 op 10 september 2017 langs de Vaartstraat-West in Ertvelde. Julie en een vriend kwamen terug van een fuif. Het meisje wandelde met haar fiets aan de hand en werd rond half vier aangereden door David D. (39) uit Evergem. De bestuurder, zwaar onder invloed van alcohol en cocaïne, stapte uit om de schade op te meten. Toen hij de sirenes hoorde, stoof hij weg in zijn Volvo. Even later werd hij opgepakt. Julie bezweek in de armen van haar kompaan.


"2,14 promille had de bestuurder in zijn bloed", pleitte advocaat August Blomme gisteren. "Dat moet je eens uitrekenen. Hij was begonnen met bier te drinken om 15 uur. En om 3 uur 's nachts heeft hij nog steeds 2,14 promille in het bloed. Na al die uren waarbij zijn lichaam de alcohol kan afbreken, en verschillende watertjes en cola's tussendoor. Dat zijn 25 pinten. Daarna heeft hij nog een lijn coke gesnoven en is hij in de wagen gestapt." Voldoende voor de advocaat om van moord te spreken. "Dat lijkt misschien verregaand, maar dit neigt naar opzet."


Een twintigtal vrienden en familieleden woonde de schizofrene zitting bij. Schizofreen, want zo emotioneel het pleidooi van advocaat Blomme was, zo technisch en afstandelijk waren de woorden aan de overzijde. De raadsman van David D. haalde onder meer aan dat Julie mogelijk op de rijbaan liep met haar fiets, en dat haar achterlicht niet brandde. "Daardoor was ze wellicht pas op 20 meter zichtbaar - of op één seconde van het ongeval. Dan dringt de vraag zich op: had iemand die niet geïntoxiceerd was, de aanrijding op zo'n korte afstand wél kunnen vermijden?"

Vaartstraat-West in Ertvelde, waar Julie aangereden werd.
Wouter Spillebeen Vaartstraat-West in Ertvelde, waar Julie aangereden werd.

Kwaad bloed

In juridisch jargon wordt Julie Roelens zo een "onvoorzienbare hindernis op de rijbaan". Terminologie die kwaad bloed zet bij de nabestaanden, omdat het doet uitschijnen dat Julie schuld treft. Broer Dieter weigerde de zitting zelfs bij te wonen.


Het parket spreekt van onopzettelijke doding en vluchtmisdrijf, en eist daarvoor 3 jaar cel en 8 jaar rijverbod. Het rijverbod heeft de bestuurder al aan zichzelf opgelegd. Hij neemt enkel nog de fiets en het openbaar vervoer. Deze voormiddag betuigde de man zijn spijt. "Ik besef maar al te goed wat ik deze familie heb aangedaan. Het spijt mij zo. Ik heb dit nooit gewild - ik had haar echt niet gezien op de baan." Het laatste woord was voor de mama van Julie. "Wat de straf ook wordt: wij moeten dit verlies levenslang dragen."


Vonnis over twee weken.

Bestuurder David D.
Gianni Barbieux Bestuurder David D.