Tachtigers samen 100 jaar vrijwilliger

KARRENMUSEUM HULDIGT LOUIS (85) EN MARIA (88)

Louis Verrycken en Maria Antonissen.
Laenen Louis Verrycken en Maria Antonissen.
Louis Verrycken (85) en Maria Antonissen (88) zijn gisteren in de bloemetjes gezet omdat ze zich samen al 100 jaar inzetten voor het Karrenmuseum. Het koppel werd met een grote paardenkoets thuis opgepikt om naar de jaarlijkse barbecue voor de vrijwilligers te komen. "We hopen het nog lang te kunnen volhouden."

De directie van het Karrenmuseum organiseert jaarlijks op het einde van de zomer een barbecue voor alle vrijwilligers. En dat zijn er een pak. Maar Louis Verrycken (85) en Maria Antonissen (88) kregen gisteren toch wel een voorkeursbehandeling omdat ze samengeteld ongeveer 100 jaar actief zijn als vrijwilliger in het Karrenmuseum. Maria en Louis wisten van niets. "Normaal gezien komt Katia De Clercq ons altijd halen iets voor de start van de barbecue", vertellen Maria en Louis. "Plots kregen we telefoon. Of ze niet een uurtje vroeger konden komen. Toen ze om 16 uur aanbelden aan de voordeur en we de koets zagen staan: ja, dan wisten we wel dat er iets niet klopte (lacht)."

Het koppel werd met een paardenkoets opgehaald.
Laenen Het koppel werd met een paardenkoets opgehaald.

Nicht van oprichter

De oprichter van het Karrenmuseum, Alfons Tireliren, was een bezield verteller. Niet alleen als onderwijzer, maar ook tijdens de Heksenavonden in De Kiekenhoeve vlakbij het huidige Karrenmuseum. Daarnaast verzamelde hij destijds ook oude karren aan de Schaapsbaan. Toen het gemeentebestuur in 1968 het domein Hemelrijk aankocht, met daarbij de Kiekenhoeve, zag Tireliren ruimte voor een museum. De gemeente ging akkoord, er werden loodsen gebouwd en in 1971 werd het Karrenmuseum geopend met een groots volksfeest. Maria was de nicht van Alfons Tireliren. "Sindsdien zijn we er eigenlijk bij betrokken", vertellen Maria en Louis. "We hebben hier vanalles en nog wat gedaan. Een 'duiveltje doet al' eigenlijk (grijnst). Tentoonstellingen, kuisen, afwassen, dingen repareren: we deden het allemaal. Louis deed vooral alles rond elektriciteit. En de kiosk natuurlijk. Dat was wel Louis zijn ding. Daar hecht hij veel waarde aan. Dat is toch een beetje 'zijne' kiosk geworden."

Louis en Maria kregen deze foto met de tekst: "Bedankt voor wie je bent, voor alles wat je doet, altijd recht uit het hart, nooit omdat het moet".
Laenen Louis en Maria kregen deze foto met de tekst: "Bedankt voor wie je bent, voor alles wat je doet, altijd recht uit het hart, nooit omdat het moet".

Verrassing

De verrassing was gisteren wel compleet. "Dat zelfs de familie hiervan op de hoogte was: dat wisten we niet", vertelt Maria. "Een heel mooie en aangename verrassing. Deze week heb ik nog twee dagen geholpen in het Karrenmuseum. Ik wilde de staantafels kuisen. Dat moest niet vertelden ze. We zouden ze nog nodig hebben. Nu weet ik waarom! Louis had deze week nog gezegd: ik heb geen zin om te gaan. Hij heeft wel wat gesukkeld met zijn gezondheid. Hij heeft niet willen doen wat hij anders wel deed. En daarom wilde hij eigenlijk niet komen. Maar ik heb hem duidelijk gemaakt dat we het toch maar moesten doen. Kijk, we zijn alletwee al op leeftijd, maar we moeten dit blijven doen om een beetje op de been te blijven. Waarom zouden we in een hoekje blijven zitten ? Onder de mensen komen. Dat is altijd mijn leuze geweest. En dat gaan we blijven doen!"


De directie van het Karrenmuseum was in elk geval blij dat ze iets voor het koppel konden doen. "Het zijn zo'n hardwerkende mensen en al zo lang. Ze verdienen dit echt wel. Dat we ze dan eens een voorkeursbehandeling geven: dat is niet meer dan normaal", aldus Leo van den Berg.