Opnieuw privépartner gezocht voor herbestemming Douaneloods

Het Autonoom Gemeentebedrijf Essen (AGB) heeft opnieuw een open oproep gelanceerd om een private partner te vinden voor de invulling van de goederenloods. Het pand is beschermd en momenteel totaal vervallen. Recent kreeg de gemeente de toezegging van 3,5 miljoen aan subsidies voor de restauratie.

In de zomer van 2015 lanceerde de gemeente Essen een open oproep aan privépartners om de goederenloods uit 1902 een nieuwe invulling te geven. De gemeente had al in 2008 enkele honderdduizenden euro's neergeteld voor het gebouw en de weide rondom, maar na de aankoop gebeurde er jaren nauwelijks iets met het gebouw, met uitzondering van dringende instandhoudingswerken. De oproep van twee jaar geleden leverde uiteindelijk vier dossiers op, waarvan slechts één concreet.


Een drankenhandelaar wilde er een brouwerij van maken met een jaarcapaciteit van 28.000 hectoliter. De gesprekken liepen echter met een sisser af.

Publiek toegankelijk

Na de toezegging van de restauratiepremie van 3,5 miljoen euro kan in elk geval werk gemaakt worden van een grondige restauratie.


Nu lanceert het AGB een nieuwe oproep: "Met deze oproep willen we mogelijke partners de kans geven om dit prachtige gebouw een nieuwe toekomst te geven. Natuurlijk met respect voor het beschermde gebouw en behoud van het industriële karakter van de loods. Het type van bestemming ligt open, zolang de kandidaat de meerwaarde van het project voor de gemeente kan aantonen. De nieuwe functie moet wel zeker een vorm van gemeenschapsgebruik en de toegankelijkheid voor het publiek garanderen."

Brouwerij of horecazaak

De loods is zo'n tweeduizend vierkante meter groot (92 op 22 meter). Het AGB denkt zelf aan onder meer een brouwerij, koffiebranderij of een kaasmakerij.


Ook kantoren zijn mogelijk, maar dan wel met integratie van iets dat publiek toegankelijk is. Ook een horecazaak of feestruimte behoren tot de mogelijkheid. Zelfs een welnessruimte of een expositiehal behoren tot de mogelijkheden.


De omgeving van de Douaneloods zal na de restauratie worden omgevormd tot een openbaar park waar ruimte is voor evenementen.


Behalve veel groen zal er ook ruimte zijn voor parking. Nieuwe wandel- en fietspaden zullen de omgeving doorkruisen.

Brug of tunnel

In de toekomst zal mogelijk een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen het treinstation en de site van het rangeerstation gerealiseerd worden in de vorm van een brug of tunnel. Die gesprekken zijn nog aan de gang. (VTT)