Ook in Essen en Wildert camera's aan station

IN KALMTHOUT IS AANTAL FIETSDIEFSTALLEN AL GEDAALD

De fietsenstallingen aan het station van Essen krijgen in het voorjaar van 2018 camera's. In Wildert gebeurt hetzelfde.
Klaas De Scheirder De fietsenstallingen aan het station van Essen krijgen in het voorjaar van 2018 camera's. In Wildert gebeurt hetzelfde.
Het gemeentebestuur trekt 30.000 euro uit voor camerabewaking in de fietsenstallingen van de treinstations van Wildert en Essen. De gemeente wil daarmee het aantal fietsdiefstallen naar beneden halen. Sinds begin dit jaar hangen er in de stations van Kijkuit, Heide en Kalmthout al camera's en daar is het aantal feiten gedaald.

Aan de stations van Essen en Wildert werden vorig jaar in totaal 26 fietsdiefstallen gemeld. Geen enorm aantal, maar toch heeft de gemeente beslist om 30.000 euro uit te trekken voor camerabewaking in de fietsenstallingen van beide stations. "Het lijkt inderdaad niet veel, maar in werkelijkheid ligt het aantal feiten wel drie tot vier keer zo hoog, omdat de slachtoffers vaak geen klacht indienen", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).


Jan Suykerbuyk en Brigitte Van Aert, ook CD&V-ers, zijn tevreden dat hun partij samen met sp.a de camerabewaking erdoor heeft gekregen. "De camera's zorgen ook voor een afschrikeffect, waarmee we de cijfers nog meer kunnen doen dalen. Het is meer dan een verantwoorde investering. De camera's kosten 30.000 euro, maar gaan zo'n tien jaar mee. Als je daarmee dan honderden fietsdiefstallen kan tegengaan, dan lijkt ons dat een logische investering."

Altijd aangifte doen

De camera's worden geplaatst door de NMBS zelf. De beelden worden in Brussel bekeken en zeven dagen lang bewaard. "Ze zullen zo opgesteld worden dat ze héél de fietsenstalling in de gaten houden", zegt de burgemeester.


"Voor iets anders zijn ze dus nauwelijks bruikbaar of het moet toevallig voor het oog van de camera gebeuren. Het is natuurlijk wel belangrijk dat als je fiets gestolen wordt, je dat onmiddellijk gaat aangeven. Dan kunnen de beelden misschien iets opleveren." De camera's zullen normaal gezien in het voorjaar van 2018 geplaatst worden.

Opfrisbeurt

De gemeente gaat ook nog verder onderhandelen met de NMBS om de fietsenstallingen een grondige opfrisbeurt te geven.


Ook de onderhandelingen met de spoorwegmaatschappij over de verhuizing van het politiekantoor naar het stationsgebouw zijn nog volop aan de gang.

Effect al bewezen

De gemeente Kalmthout startte eerder dit jaar al met een gelijkaardig project. Daar lijken de camera's al hun vruchten af te werpen. "De eerste maanden van dit jaar waren er zeven aangiftes van fietsdiefstallen, maar na het plaatsen van de camera's (eind maart) werden er nog maar drie feiten gemeld", zegt burgemeester Lukas Jacobs. "Voor dezelfde periode vorig jaar waren dat er elf. Het lijkt er dus echt wel op dat de camera's effect hebben. Ze hangen ook duidelijk in het zicht."


De politie heeft ook al eens een aantal keer beelden opgevraagd, maar dat heeft nog niet meteen tot opheldering van een zaak geleid.