Na 42 jaar wissel van de macht?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ESSEN

Blijft CD&V weer nipt de grootste of kan N-VA/PLE de meerderheid breken ? Dat is opnieuw de inzet van deze verkiezingen met sp.a als gewilde derde partner.

Van 1976 tot 2000 had CD&V altijd een volstrekte meerderheid, maar bij de verkiezingen van 2000 moest het die delen. Eerst werden de liberalen de partner, maar de voorbije twee verkiezingen werd dat telkens sp.a. De verkiezingen van 14 oktober zouden wel eens historisch kunnen worden. N-VA/PLE wil immers echt een greep naar de macht doen. "Maar de grootste worden is nog geen garantie", zegt Dirk Smout, lijsttrekker van N-VA/PLE. "Want voor hetzelfde geld is er al een akkoord tussen CD&V en sp.a. Dat was er de vorige keren ook, al ontkennen ze dat uiteraard. Frustrerend natuurlijk, maar we hebben de voorbije zes jaar wel hard blijven werken." N-VA/PLE heeft ook enkele leden van Open Vld binnengehaald. Die partij komt niet meer op. "Wij zijn niet gaan jagen. Zij hebben de vraag aan ons gesteld omdat ze nog zin hadden om verder te gaan", zegt Smout.


Ook burgemeester Gaston Van Tichelt heeft er vertrouwen in. "Zes jaar geleden zijn we enkele procenten kunnen stijgen en wonnen we ook een zetel", aldus Van Tichelt. "Voor nu heb ik geen glazen bol. Winst of verlies kan in de politiek ook dubbel zijn. Je kan winnen en in de oppositie belanden en je kan verliezen en toch in de meerderheid blijven. Wat is winnen of verliezen dan? We hebben inderdaad twaalf jaar goed samengewerkt met sp.a, maar er is geen voorakkoord. Dat moet ook niet. Je weet wat je aan elkaar hebt eventueel. Als de uittredende coalitie weet stand te houden of zelfs een zetel wint dan is dat een teken van de kiezer dat ze ons opnieuw willen." CD&V kiest ook bewust voor verjonging met Steff Nouws prominent bovenaan. "Die zet je zo hoog niet als je er geen plan mee hebt", lacht Gaston Van Tichelt.


Blijft nog de derde kanshebber over: sp.a. Al sinds de jaren '70 de meest standvastige partij met telkens drie of vier zetels. Ligt een nieuwe bestuursdeelname in het verschiet? "Wij doen geen voorspellingen en wachten netjes af wat de kiezer beslist. Een voorakkoord met CD&V is er niet. Dat haalt toch niets uit zolang er geen resultaten zijn", klinkt het. (VTT)