Meisje (14) vindt foetus in haag

TIENER DOET LUGUBERE VONDST TIJDENS WANDELING MET HOND

Op de plek waar de foetus gevonden werd, heeft de brandweer een tent geplaatst. De politie kamt ondertussen de buurt uit op zoek naar getuigen of meer informatie.
Marc De Roeck Op de plek waar de foetus gevonden werd, heeft de brandweer een tent geplaatst. De politie kamt ondertussen de buurt uit op zoek naar getuigen of meer informatie.
Het gerecht gaat onder meer via een DNA-onderzoek proberen te achterhalen wie de moeder is die vermoedelijk woensdagnamiddag in een haag in de Beliestraat een dertien weken oude foetus heeft achtergelaten.Het meisje (14) dat de lugubere vondst deed, is er nog altijd niet goed van. "Ik zag meteen waar het om ging."

Het veertienjarige meisje uit de buurt was woensdagavond gaan wandelen met de hond. "Toen we bijna thuis waren, deed hij plots teken dat hij iets had zien liggen. Het was net of hij wilde zeggen dat er iets niet pluis was", zegt het meisje. "Toen ik keek, zag ik meteen wat het was. Dat beeld zal ik nooit vergeten. Ik schrok enorm. Maar wij hebben dus niets of niemand gezien die iets heeft achtergelaten. Het is heel vreemd, maar je weet natuurlijk niet waarom de vrouw dat heeft gedaan. Niemand kent het verhaal", aldus de tiener, die nog altijd erg onder de indruk is van hetgeen ze zo dicht bij huis heeft gevonden.


De wetsdokter voerde donderdag een autopsie uit op de foetus, maar die bracht voorlopig nog geen duidelijkheid of het om een miskraam gaat dan wel om een geforceerde stopzetting van de zwangerschap. Verder onderzoek moet duidelijk maken of het om een vrucht ging die in principe kon uitgroeien tot een gezonde baby of dat het om een al afgestorven vrucht ging die op natuurlijke wijze is afgevloeid. Het ging om een foetus van zo'n dertien weken oud en tien centimeter groot. Een rondvraag bij ziekenhuizen zou ondertussen niet meteen iets opgeleverd hebben. Het gerecht gaat nu wel proberen om via DNA-onderzoek iets meer te weten te komen over de moeder, want getuigen die iets gezien of gehoord hebben, zijn er niet.

Geen heksenjacht

De buurt reageert nogal geschokt op de vondst. "Eigenlijk is het niet te vatten dat iemand zoiets zomaar dumpt", klinkt het bij een koppel in de straat. "Maar langs de andere kant mogen we ook niet veroordelen. We kennen de situatie niet. Misschien is het wel een heel schrijnend verhaal en was de vrouw in paniek? Ik hoop maar dat ze het al bij al nog goed stelt, want dat weten we ook niet natuurlijk. Hopelijk wordt ze gevonden en kan ze hulp krijgen." Burgemeester Gaston van Tichelt (CD&V) was ook aangedaan, maar roept wel op tot sereniteit. "We moeten zien dat we heel discreet omspringen met de informatie die er is en die er misschien ooit gaat komen. Ik zou ook willen vragen om er geen opsporingsonderzoek van te maken, maar eerder een zoektocht om de vrouw die de foetus heeft achtergelaten op de gepaste wijze te kunnen helpen. Dat moet prioritair zijn. Het gaat hier niet om een misdaad of een crimineel feit. Daarom betreur ik ook dat het met zoveel toeters en bellen moest gebeuren. We weten ook absoluut niets over het verhaal achter deze feiten. Mogelijk is het heel schrijnend."