DE PARTIJEN DOORGELICHT

ESSEN

CD&V:

Tussen 1976 en 2000 was CD&V de alleenheerser, maar na de verkiezingen in oktober 2000 was het genoodzaakt om een coalitiepartner te zoeken. De liberalen waren dat eerst, maar in 2006 en in 2012 ging het in zee met sp.a. Zes jaar geleden wist het ook weer voor het eerst zetels te winnen (van 9 naar 10). De kans lijkt groot dat de partij minstens kan standhouden en de coalitie met sp.a gewoon gaat voortzetten. Maar dan mag grote concurrent N-VA/PLE niet stijgen.

SP.A:

Net als CD&V de enige partij die al sinds 1976 onafgebroken opkomt. Een partij die al die tijd ook vrij constant is gebleven met de laatste vier verkiezingen telkens vier zetels. Die constante werd beloond met een deelname aan de meerderheid in 2006 toen CD&V voor sp.a moest kiezen omdat de liberalen er maar drie hadden en N-VA/PLE geen optie was. De huidige coalitie heeft goed gewerkt en is altijd vrij eendrachtig naar buiten komen. Als de socialisten ook nu kunnen standhouden, lijkt een verderzetting van de coalitie niet in het gedrang te komen. Maar sp.a kan wel eens een sterke rol spelen, want wat als de twee groten met een gelijk aantal zetels eindigt? Dan kan sp.a de lachende derde zijn.

N-VA/PLE:

N-VA/PLE wist in 2012 het zetelaantal net niet te verdubbelen van 5 naar 9, maar zag die winst niet beloond want CD&V steeg van 9 naar 10. Voor de tweede keer werd het een oppositiekuur. Ze hebben nu het enige overgebleven raadslid van Open Vld weten te strikken, dus mogelijk kan de partij nu ook de liberale kiezer aan zich verbinden. Mogelijk is dat net die ene zetel extra die iets kan opleveren.

Vlaams Belang:

De partij heeft nooit heel hoge ogen gegooid in de gemeente en zag in 2012 nog maar amper één zetel van de drie overblijven. Bovendien besliste het enige raadslid dan ook nog eens uit de partij te stappen en een nieuwe beweging op te starten. Het einde lijkt in zicht in Essen.

Essens Belang:

Siegfried Heylen verliet deze legislatuur Vlaams Belang en richtte samen met anderen Essens Belang op. Of die naamsverandering echter voldoende is om terug kiezers te winnen, lijkt hoogst onzeker. Het meest waarschijnlijke is dat zowel Vlaams als Essens Belang het beperkt aantal overgebleven extreemrechtse kiezers moet verdelen en dat beide met lege handen achterblijven.