100.000 euro voor dreven in Hemelrijkpark

De gemeente gaat het Hemelrijkpark in fasen aanpakken. Voor het herstel en opwaarderen van de dreven is de komende jaren nog zo'n 100.000 euro voorzien. Volgend weekend wordt er ook nog een hondenspeelzone geopend.

Vorig jaar kregen de wandelpaden al een nieuwe laag dolomiet. Ook het waterprobleem aan de 'cage soccer' is opgelost. Er kwamen ook nieuwe speeltoestellen in de speeltuin. In de toekomst volgt er nu een grote onderhoudsbeurt, worden de dreven hersteld, komt er een hondenspeelzone en komen er enkele solitaire parkbomen bij. Naast het speeltuintje komt ook nog een fietsleerpad. Er zullen ook enkele bomen sneuvelen.


"In het najaar zullen vooral om veiligheidsredenen enkele dode en zieke bomen worden gerooid", zegt Helmut Jaspers (sp.a). "Enkele stammen zullen daarbij behouden blijven. Dood hout is immers een bron van leven en een voedingsbodem voor tal van schimmels, dieren en planten."


De gemeente heeft ondertussen ook een drevenplan laten opstellen. "Een gespecialiseerd bureau heeft een gedetailleerde studie van de dreven rond de Kiekenhoeve, het Karrenmuseum en het sportpark gemaakt", vertelt milieuschepen Helmut Jaspers (sp.a). "Op basis van dit rapport werkte het Regionaal Landschap De Voorkempen voor ons een plan uit om de mooie dreven in het park te herstellen en veilig te maken voor wandelaars door achterstallige snoeiwerken uit te voeren. Verschillende bomen zijn in zeer slechte staat en zullen moeten gerooid worden en vervangen door nieuwe aanplant. De werken worden uitgevoerd tussen nu en 2019. De kostprijs bedraagt 100.000 euro waarvan 40 procent gesubsidieerd."


Achteraan in het park wordt op zaterdag 9 september om 11 uur officieel een mooie hondenspeelzone in gebruik genomen. Dit is na de hondenloopzones in de Wildertse Duintjes en in het Statiebos de derde afgebakende zone waar honden zonder leiband naar believen zullen kunnen ravotten. (VTT)