Rechtbank bevestigt straf voor dodelijk ongeval

Leonardus H. knaldde op 22 decemeber 2014 aan hoge snelheid tegen een boom, Peter Van De Meersche kwam daarbij om het leven.
Foto Moreau Leonardus H. knaldde op 22 decemeber 2014 aan hoge snelheid tegen een boom, Peter Van De Meersche kwam daarbij om het leven.
Leonardus H. is ook in beroep veroordeeld tot dezelfde straf als in eerste aanleg. Het openbaar ministerie had op 7 september 2017 gevraagd om de beklaagde vier jaar naar de cel te sturen voor een dodelijk ongeval op 22 december 2014.

De rechtbank is hier echter niet op in gegaan en houdt de straf op één jaar cel.


De beklaagde en zijn advocaat kwamen gisteren niet opdagen in de rechtbank. De rechter deed daarom gewoon uitspraak en bevestigde de straf in eerste aanleg. Een deel van de feiten was intussen ook al verjaard waardoor de rechtbank geen andere straf kon uitspreken. Het ongeval gebeurde in de Diepestraat in Erpe-Mere. Leonardus reed toen tegen 115 kilometer per uur en onder invloed van alcohol tegen een boom.


De man had bijna drie promille alcohol in zijn bloed en zorgde voor een hevige ravage. Peter Van De Meersche zat op het moment van de crash achteraan in de wagen en overleefde het ongeval niet.


Ann Van De Meersche, de zus van Peter was net zoals de vorige zittingen ook altijd aanwezig samen met een goede vriendin. Zij twijfelde in het verleden aan de schuld van de beklaagde en over hoe het proces gevoerd werd, maar een degelijk bewijs werd er nooit gevonden dus bleef de straf zoals het was. "Het blijft ontzettend moeilijk om hier telkens mee geconfronteerd te worden. Het zal voor de rest van mijn leven blijven kleven aan mij, maar ik moet er mij bij neerleggen. Mijn broer zal nooit meer terugkomen", aldus een geëmotioneerde Ann. Naast de celstraf moet de beklaagde ook een geldboete van 3.000 euro betalen en een rijverbod van twee jaar uitzitten. Bovendien zal hij alle proeven opnieuw moeten afleggen alvorens hij met de wagen mag rijden. (KBD)