Nieuwe school voor kinderen met autisme

KLASJES SPECIAAL AANGEPAST OM PRIKKELS ZO LAAG MOGELIJK TE HOUDEN

Juf Lieve, juf Charlotte en directeur Ivan Van Den Eeckhout in een van de auti-klasjes, waar elk kind een individuele werkplek heeft.
Koen Moreau Juf Lieve, juf Charlotte en directeur Ivan Van Den Eeckhout in een van de auti-klasjes, waar elk kind een individuele werkplek heeft.
De kinderen die op 1 september het schooljaar starten in BSBO De Brug kunnen in de Koebrugstraat in Erpe terecht in een gloednieuw schoolgebouw. "Ondanks dat de plannen dateerden van voor het M-decreet konden we voldoende bijsturen zodat dit een volwaardige auti-school is", vertelt directeur Ivan Van Den Eeckhout.

In het kader van het project 'Scholen van Morgen' werden de voorbije twee jaar in Erpe aan de Koebrugstraat en Dorpsstraat de oude schoolgebouwen gesloopt en een tweedelige nieuwbouw neergepoot. "Twee jaar geleden verhuisden alle kinderen van hier naar Aalst en ook deze vakantie was het verhuizen geblazen", vertelt directeur Van Den Eeckhout. Niet alleen werden heel wat klassen van Aalst terug naar Erpe gebracht, maar ook de vestiging in Mere moest ontruimd worden. "Het gebouw was volledig afgekeurd, waardoor er geen andere optie was." Alle leerlingen onderbrengen in Erpe lukt helaas niet. "Helaas mochten we hier niet groter bouwen waardoor heel wat kinderen van Mere vanaf volgend schooljaar naar Aalst moeten."

Het nieuwe schoolgebouw in de Koebrugstraat.
Koen Moreau Het nieuwe schoolgebouw in de Koebrugstraat.

Kleuters

De school in Erpe zal zich voortaan grotendeels op kinderen met autisme richten. "Hier komen negen klasjes van ongeveer zeven kinderen met autisme. Nieuw is daarbij dat we voortaan ook kleutertjes kunnen opvangen." De Brug in Erpe wordt echter geen louter Type9-school. "Naast kinderen met autisme kozen we er bewust voor ook drie klassen voor de jongste kinderen van onze andere types hier te huisvesten. Op die manier kunnen we indien nodig of mogelijk vlotter verschuiven."

Rustige omgeving

De school zelf is voorzien van alle modern comfort. Automatische branddeuren, liften met codeklavier zodat kinderen ze niet alleen kunnen gebruiken, domotica voor verlichting en elektriciteit, afzonderlijke lokalen voor kine, logo, verpleegster, CLB, muzo, bibliotheek, computerlokaal, 'time-out'-ruimtes en nog veel meer. "In tegenstelling tot Aalst is de omgeving hier veel rustiger en dankzij de bouw in verdiepingen is het echt een school omgeven met groen." Daarnaast werd fel geïnvesteerd in geluidsmaatregelen.


"Om de prikkels zo laag mogelijk te houden, gebruikten we geluidsdempende materialen en is er ook een didactische en geluidsarme keuken. "In tegenstelling tot vroeger zullen de kinderen met autisme daardoor in een gezamenlijke refter kunnen eten en dat zal per klasgroep en met de individuele leerkrachten gebeuren."

Individuele aanpak

De klasjes voor de kinderen zelf zijn ook perfect uitgerust. In de 'luchtballon' bij juf Charlotte heeft elk kind een individuele werkplek, wordt de individuele dagindeling aangeduid met een persoonlijke 'daglijn', is er een gezamenlijke tafel voor sociale momenten en enkele speelhoekjes om het schoolse wat te breken." De school is dan ook klaar voor (over)morgen. "Tien jaar geleden stond ik zelf als leerkracht samen met juffrouw Charlotte in voor onze allereerste auti-klas. Nu dat hier in Erpe ons hoofdproject wordt, is de cirkel rond", aldus de directeur die bij de start van de bouw aan het roer van De Brug kwam.


Kennismaken met de nieuwe school kan vanavond, dinsdag 30 augustus, van 17 tot 19 uur.