Man voor rechter na doodschieten hert

Ardennes-Etape
Een zestigjarige man uit Erpe-Mere stond maandag voor de Dendermondse rechter omdat hij een hert door het hoofd schoot. Dat deed hij met een niet vergund wapen. De man haalde zelf “overmacht” door twee vechtende herten aan, maar volgens het parket is er sprake van inbreuken op de wet op dierenwelzijn en de wapenwetgeving.

De Dendermondse rechter maakte de beklaagde bij de start van zijn proces meteen duidelijk waar het op stond: “Dieren moeten met respect behandeld worden en niet zomaar worden neergeschoten”, klonk het. Patrick M. was eigenaar van verschillende herten op een weiland in Erpe-Mere. Hij liep tegen de lamp omdat de politie een oproep binnen kreeg dat er schoten gehoord waren op het afgesloten weiland. Toen een patrouille ter plaatse kwam, bleek M. één van de dieren te hebben doodgeschoten.

“Twee herten waren aan het vechten geweest op het weiland”, schetste de openbaar aanklager de feiten. “Eén van de bokken werd door M. door het hoofd geschoten. De munitie die hij daarvoor gebruikte was niet vergund. Ik vorder een gevangenisstraf van drie maanden.”

M. probeerde er de rechter van te overtuigen dat hij helemaal niet voor het plezier had geschoten. “Die herten waren bronstig en bijzonder agressief. Ze wegen makkelijk meer dan honderd kilogram”, klonk het. “Ik zag een risico dat ze de omheining zouden doorbreken en de autostrade oplopen. Daarom vond ik dat ik moest ingrijpen. Ik ben thuis een wapen gaan halen en heb geprobeerd de dieren uit elkaar te halen. Uiteindelijk heb ik het hert dat toch al gewond was, beschoten. Ik ben er nog altijd niet goed van en heb later al mijn herten weggedaan.”

De beklaagde vroeg de rechter om de gunst van de opschorting. Het vonnis volgt op 11 maart.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.