ERPE-MERE: DE PARTIJEN DOORGELICHT

GAC Steenberg Erpe-Mere
Koen Moreau GAC Steenberg Erpe-Mere

CD&V

Kan al tientallen jaren op een stabiel aantal stemmen rekenen met een resultaat van 10 à 12 van de 25 zetels. Die tendens zal zich meer dan waarschijnlijk voortzetten. Met burgemeester Hugo De Waele als lijsttrekker en schepenen Marleen Lambrecht, Johan Van Vaerenbergh, OCMW-voorzitter Dirk De Rouck in het kielzog en lijstduwer Antoine Slagmulder kan dat alvast niet moeilijk zijn. Daarnaast staat een lichting jongere kandidaten te popelen om eindelijk de fakkel over te nemen. Voorkeurstemmen zullen dus heel belangrijk worden.

N-VA

Kan ondanks de afscheuring van STERK! uitpakken met schepen Reinold De Vuyst op één en Gerda Van Steenberge (ex-Vlaams Belang) die allebei een sterke aanhang hebben in Aaigem, Bambrugge en Burst, maar net als financiënschepen William De Windt (op plaats drie) heel wat stemmen uit heel Erpe-Mere zullen binnen halen.

Het programma vertoont nogal wat overeenkomsten met dat van huidig coalitiepartner CD&V wat aantoont dat beide partijen grofweg op dezelfde lijn zitten. Om verder te besturen zal N-VA mogelijk vrede moeten nemen met één schepenambt. Zonder twijfel voer voor stevige interne discussies. Prosper De Winter duwt de lijst voor dochter Eline.

Open Vld

Reed de voorbije maanden een bijzonder hobbelig parcours na het aanduiden van de - inmiddels opgestapte - Kevin Van Impe als kopman en het daarop volgende vertrek van Hedwig Redant. Die speelde het bijzonder leep waardoor voorzitter Ive Callaert op het laatste nippertje nog een lijst moest samenstellen zonder Redant, maar ook zonder gewezen schepen Marc De Lat en gemeenteraadslid Maggie Van Impe.

Het resultaat is een onvolledige lijst van 21 waarop ook dochter Julie Callaert te vinden is. Oud-burgemeester Georges De Langhe bleef als lijstduwer aan boord, maar echt indruk maken doet de lijst niet.

Sp.a-Groen

Kan als traditionele partij(combinatie) slechts 12 kandidaten in stelling te brengen. Gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys probeerde de voorbije zes jaar nochtans oppositie te voeren, maar dat bleek bijzonder moeilijk. De huidige meerderheid heeft de meeste (typisch linkse) domeinen goed onder controle waardoor sp.a zich nauwelijks kon profileren. Dankzij de trouwe partijaanhang zal de partij wel op één, mogelijk twee, zitjes kunnen rekenen.

STERK!

STERK! is een nieuw burgerbeweging die ontstond uit onvrede over de lijstvorming bij N-VA. Nogal wat kandidaten van die partij vonden er een nieuw onderkomen tussen lijsttrekker (en gewezen N-VA-voorzitter) Reinout Janssens en diens vader Dirk (lijstduwer).

Inhoudelijk werd hard gewerkt waardoor STERK! kan uitpakken met een meer dan degelijk partijprogramma en erg gemotiveerde kandidaten. Of dat volstaat om de kiezer te overtuigen valt af te wachten.

L.E.F.

Ontstond rond kopman Hedwig Redant die Open Vld de rug toekeerde toen hij daar het begeerde lijsttrekkerschap niet kreeg. Als alomtegenwoordig sponsor kon hij snel een lijst vullen. Zo is Hilde De Schutter, eveneens ex-Vld en secretaris van KRC Bambrugge, de sterke vrouw op twee. Thuisverpleegster Sarah Liddicott van ijssalon Delicisio staat op vijf, Redants plusdochter Charlotte Joos duwt samen met Mathias en Olivier Mathias de lijst. Grootste doel van de partij is een schepenambt voor kopman Redant.

Vlaams Belang

Droomt zonder twijfel van een resultaat zoals in 2006 toen de partij liefst vier verkozenen in de raad kreeg. Stemmenkanon Gerda Van Steenberge is intussen helaas te vinden bij N-VA en de partij slaagde er evenmin in om een volledige lijst samen te stellen. Mogelijk recupereert de partij wel wat stemmen van N-VA waardoor een terugkeer voor lijsttrekker Guy Van Londersele en/of lijstduwer Franky Van Den Eeckhout in de gemeenteraad niet uitgesloten is.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.