Eindelijk opnieuw Aaigems bier

OP KERSTMARKT AAN 'T HOEFIJZER KAN JE EERSTE KEER PROEVEN

De bierstukken in het museum van Paul De Vuyst vormden de inspiratie voor het nieuw 'Aaigems Blond'-bier (links).
Koen Moreau De bierstukken in het museum van Paul De Vuyst vormden de inspiratie voor het nieuw 'Aaigems Blond'-bier (links).
Bierliefhebbers kunnen dit weekend tijdens de kerstmarkt aan café 't Hoefijzer in Aaigem in primeur kennis maken met een nieuw biertje. Zestig jaar na het verdwijnen van de laatste Aaigemse brouwerijen wordt 'Aaigems Blond' voorgesteld. "Per glas, want de 180 eerste flessen zijn al bijna allemaal verkocht."

Brouwerijen Torrekens en Victoria uit Aaigem krijgen tientallen jaren na hun verdwijn opvolging. Geschiedkundig verzamelaar, bierliefhebber alsook geboren en getogen Aaigemnaar Paul De Vuyst en uitgeweken Aaigemnaar en vriend - geen familie - Bart De Vuyst pakken zondagmiddag uit met hun eerste biertje. "Ik verzamel al sinds de jaren 80 alles wat met Aaigem te maken heeft en heb bij mij thuis een eigen klein streekmuseumpje", vertelt Bart. Op die manier kreeg de man al heel wat materiaal van gewezen brouwerij Torrekens in handen. "Die verdween zestig jaar geleden nog voor ik geboren werd, maar heeft altijd mijn verbeelding geprikkeld", vertelt hij. De liefde voor bier was er ook een hele tijd. "Gelijktijdig met mijn opzoekings- en verzamelwerk over Aaigem volgde ik toen al eens een brouwerscursus."

Koen Moreau

Al uitverkocht

Na twee jaar stopte Paul de opleiding, maar na een uitstap naar de Ardennen met Bart enkele jaren terug groeide het idee om samen een eigen Aaigems biertje te maken. "Na enkele matig drinkbare en ook heel wat ondrinkbare brouwsels, schreven we ons samen in aan de brouwerijschool in Gent. Intussen zitten we in ons laatste jaar." De vergaarde en gezamenlijke kennis resulteerde alvast in een eerste smakelijk en meer dan geslaagd biertje. "Onze eigen microbrouwerij is nog niet klaar, maar op basis van ons recept gingen we wel aan de slag bij een brouwerij in Kapelle-op-den-Bos." Een eerste bescheiden brouwsel van 200 liter is intussen op 180 grote flessen getrokken waarna deze week al een flyeractie in Aaigem volgde. "De respons overtreft werkelijk alle verwachtingen. Cafés, winkels en Aaigemnaren contacteerden ons al, waardoor onze voorraad eigenlijk al uitverkocht is." Enkele flessen werden wel aan de kant gehouden, zodat die zondagmiddag vanaf 16 uur in primeur per glas verkocht zullen worden tijdens de jaarlijkse kerstmarkt aan café 't Hoefijzer, Langemunt 89 in Aaigem. "Een mooi gevuld glas zal 3 euro kosten."

Lange wachttijd

Flessen kunnen eveneens besteld worden voor 7 euro, maar op de levering wordt het in elk geval lang en geduldig wachten. "Onze paperassen en brouwzaal zijn nog niet klaar waardoor we nogmaals in Kapelle-op-den-Bos zullen brouwen. Door werken in die brouwerij en een brouwtijd van anderhalve maand zal de nieuwe lading helaas niet voor maart 2017 klaar zijn." In eerste instantie lanceren Paul en Bart enkel een blond bier. "Maar we maken alles klaar om ook een bruin bier te lanceren." Naast het brouwavontuur werkt Paul ook verder aan de geschiedenis van Aaigem. "Momenteel verzamel ik (kopieën van) materiaal, foto's en flyers van cafés en brouwerijen van Aaigem. Alle hulp daarbij is nog steeds welkom." Wie Paul kan helpen of bier wil bestellen, kan dat altijd laten weten via 0476/68.37.12 of brouwerij.aaigem@gmail.com.