CD&V mag al stilletjes beginnen dromen van absolute meerderheid

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ERPE-MERE

Erpe-Mere, burgemeester, Hugo De Waele
Wannes Nimmegeers Erpe-Mere, burgemeester, Hugo De Waele
De kans dat er in Erpe-Mere veel zal veranderen na 14 oktober is bijzonder klein. De huidige bestuursploeg van CD&V en N-VA reed een quasi vlekkenloos parcours en realiseerde heel wat zaken. De oppositie kon weinig pijnpunten aankaarten en viel daardoor ook niet op. In de nervositeit voor de verkiezingen ontstonden wel afscheuringen van Open Vld en N-VA. Grote winnaar daarvan wordt zonder twijfel CD&V.

Een afrekening op het gevoerde beleid moeten meerderheidspartijen CD&V en N-VA niet vrezen. Heel wat zaken, vaak al opgestart voor de verkiezingen van 2012, werden gerealiseerd. Zo is het veiliger fietsen en wandelen langs de spoorweg en tal van andere nuttige verbindingswegeltjes. Na jaren wachten, staan vandaag ook tal van bouwprojecten voor de gemeenteschool, jeugdbewegingen, sportclubs en een cultuurhuis in de stijgers.

Tal van verenigingen en initiatieven kregen extra ondersteuning en de voorbije jaren viel heel wat te beleven: de viering van Lucien Van Impe, de doortocht van de Ronde van Vlaanderen en de Zomerconcerten. De inspanningen op het gemeentelijk domein Steenberg zijn immens: een nieuw kunstgrasveld, oeververstevigingswerken aan de vijvers, een vernieuwde Finse looppiste en net nog de plaatsing van fitnesstoestellen ter waarde van 60.000 euro. Je kan discussiëren of de locaties hiervoor steeds even goed gekozen zijn en of er geen andere dringendere prioriteiten zijn, maar feit is dat wel heel wat aangepakt werd en wordt. Enkel de openbaarheid van bestuur en de toekomstvisie situerenzich vaak in donkere achterkamertjes. Op die manier kan je veel realiseren, maar blijven inspraak - en de eventuele bezwaren - beperkt of achterwege.

Met amper 25 zitjes te verdelen, is de kans bijzonder groot dat CD&V een absolute meerderheid haalt en niemand anders meer nodig heeft om Erpe-Mere te besturen. Toch ziet het er niet naar uit dat CD&V van burgemeester Hugo De Waele solo gaan. De huidige meerderheid van CD&V en N-VA werkte - op enkele kleine incidenten na - goed samen en CD&V prefereert een ruime comfortabele meerderheid. De voorbije jaren garandeerde die werkwijze een stabiel bestuur. Problemen met individuen die uit onvrede dreigden de meerderheid op te blazen waren niet aan de orde. In die optiek lijkt de kans bijzonder klein dat Open Vld of L.E.F. na het publieke geruzie en de mislukte verzoeningspogingen, aan boord worden gehesen. Aangezien geen enkele politicus uit Erpe-Mere zelf op de overkoepelende politiek kan wegen, is de nood aan bestaande partijstructuren een must om iets gedaan te krijgen via provincie, denk maar aan fietspaden langs de spoorlijnen, de gewestwegen en de windmolenproblematiek waardoor het speelveld wellicht erg beperkt wordt.

Op de koop toe pleit CD&V voor een stabiele partner waarmee ook de komende legislaturen te werken valt. Zowel L.E.F. als STERK!, afscheuring van N-VA, kunnen die troef niet bieden waardoor enkel N-VA, met Reinold De Vuyst bovenaan de lijst, en sp.a in beeld komen. De kans dat de socialisten, met één zitje vandaag - en in het beste geval twee volgende week - daarbij een gegeerde partner vormen lijkt heel klein.

Vlaams Belang, in 2012 met vier zitjes uit de gemeenteraad gegooid, is door het cordon al bij voorbaat uitgesloten waardoor enkel huidige coalitiepartner N-VA over blijft. Die partij profiteerde in 2012 heel sterk van het N-VA effect wat heel wat lijststemmen opleverde. Als we de peilingen mogen geloven, zou dat effect dit keer kleiner zijn. Ook de afscheuring van STERK! zal stemmen kosten. Anderzijds krijgt N-VA er dit keer wel de bonus van een extra schepen die zich zes jaar in de kijker kon werken bovenop. De wil om verder te besturen bij N-VA is ook groot, waardoor het in de sterren geschreven staat dat CD&V en N-VA onder leiding van huidig CD&V-burgemeester Hugo De Waele op hun bestaande elan verder zullen werken in Erpe-Mere.

(KMJ)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.