"Geen enkele straf brengt broer terug"

ZUS SLACHTOFFER VERKEERSONGEVAL WIL EINDE AANSLEPENDE RECHTSZAAK

Nabestaande Ann Van de Meersche (links), bijgestaan door vriendin Ann Ruysseveldt.
Foto Tim Van Damme Nabestaande Ann Van de Meersche (links), bijgestaan door vriendin Ann Ruysseveldt.
Het Openbaar Ministerie van Dendermonde heeft beroep aangetekend tegen de straf die doodrijder Leonardus H. begin van dit jaar had gekregen.De man werd veroordeeld tot een jaar cel met een geldboete en het afleggen van alle proeven voor zijn rijbewijs. Voor de familie van het slachtoffer is de aanslepende zaak een aanhoudende kwelling.

Het zware ongeval gebeurde in de vroege ochtend van 22 december 2014 in de Diepestraat in Erpe-Mere. Leonardus, onder invloed van alcohol en rijdend tegen 115 kilometer per uur, crashte tegen een boom en richtte een ware ravage aan. Peter Van De Meersche, die op de achterbank zat, overleefde de klap niet. Een zware tegenslag voor zijn zus, die ook deze morgen aanwezig was in de rechtbank.

Leonardus H. riskeert in beroep een zwaardere celstraf.
Foto Tim Van Damme Leonardus H. riskeert in beroep een zwaardere celstraf.

Waarheid

"Het maakt voor ons niet uit wat de strafmaat is; mijn broer komt er niet mee terug. Het liefst van al willen wij de waarheid, maar dit gaan we nooit kunnen bewijzen", vertelt Ann. Eerder tijdens het onderzoek werd er getwijfeld aan de schuld van H., maar er werden nooit bewijzen gevonden dat iemand anders reed. "We hopen vooral dat het gewoon snel afgesloten is, we kunnen er toch niet veel aan veranderen," zegt ze geëmotioneerd.

Peter Van de Meersche overleefde het ongeval niet.
Foto Tim Van Damme Peter Van de Meersche overleefde het ongeval niet.

Trage verwerking

Voor nabestaanden van een dodelijk ongeval is zo een rechtszaak nooit aangenaam. Een proces van lange adem is dan ook extra zwaar om dragen. "Enerzijds is zo een rechtszaak ook een deel van het verwerkingsproces en is dit ergens wel nodig. Maar als het een lange tijd blijft aanslepen, kan dit heel erg belastend worden," aldus psychologe Jolien Cobbaert.


"Het hangt natuurlijk ook af van de factoren van het ongeval, maar hoe langer een zaak aansleept, hoe meer onzekerheid dit met zich kan meebrengen. Een snellere afhandeling zorgt voor een snellere verwerking," besluit Cobbaert.


Tijdens het proces werd ook het rijden onder invloed meermaals in vraag gesteld. Ook gisteren kwam dit opnieuw aan bod. De man zelf zou bijna drie promille alcohol in zijn bloed hebben gehad, maar Stefan Vanbesien- advocaat van de beklaagde- heeft hier sterke twijfels bij. "We weten niet exact wanneer het bloed is afgenomen, wie het heeft gedaan. We kunnen ons hier toch wel enkele vragen bij stellen denk ik," aldus Vanbesien.

De auto raakte bij het ongeval volledig vernield.
Foto Koen Moreau De auto raakte bij het ongeval volledig vernield.

Vier jaar cel

Het OM was echter heel duidelijk in haar pleidooi. "Er was een bijzonder hoge alcohollimiet aanwezig en daar kunnen we niet om heen. We zijn ervan overtuigd dat de straf te laag is en vragen een celstraf van vier jaar," aldus de procureur. Naast de celstraf werd er ook een boete gevraagd van 6000 euro en een levenslang rijverbod. Uitspraak doen op vier oktober.