Yoga houdt 105-jarige Rosa fit

Rosa viert met haar dochters Maria en Jeannine in Hof de Beuken.
Laenen Rosa viert met haar dochters Maria en Jeannine in Hof de Beuken.
In RVT Hof de Beuken in Ekeren is de 105de verjaardag gevierd van Rosa Van eerdeweg.

Dat Rosa nog opvallend fit is, heeft een reden. "Ik heb altijd veel gesport en aan yoga gedaan. Met yoga blijf je meester over jezelf. Daarnaast eet ik graag een banaan en een stukje geitenkaas. Dansen doe ik ook nog, maar dan alleen, met mijn stok als uitstekende begeleider", zegt ze. Haar vrije tijd brengt Rosa door met het invullen van kruiswoordraadsels, tv-kijken en het lezen van thrillers. "Als ze maar niet te wreed zijn", vertelt Rosa.


Rosa werd geboren op 2 september 1909 in Berchem. De dag voor haar 19de verjaardag stapte ze in het huwelijksbootje met John Geertsen, goudsmid en muzikant. Het echtpaar kreeg een zoon en twee dochters. Samen kregen ze enkele tegenslagen te verwerken. Zo verloor haar man door de crisis in 1930 zijn job en werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog het huis van hun oom, bij wie ze inwoonden, gebombardeerd. Na de oorlog verhuisde het gezin naar een woning op de Groenenhoek. In 1997 overleed John en sinds september 2008 woont Rosa in het rusthuis. Daar kreeg ze gisteren bezoek van districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA), districtsschepen Ludo Van Reusel (N-VA) en Frank De Roeck van het Antwerpse Zorgbedrijf. Het Belgisch koningspaar liet een oorkonde en een assortimentje lekkers afgeven.


Rosa is met haar 105 lentes niet de oudste inwoonster van Ekeren. In maart vierde een man in het RVT Christine ook zijn 105de verjaardag. Districtsburgemeester Palinckx beloofde Rosa een optocht met een open koets door Ekeren als zij volgend jaar haar 106de verjaardag kan vieren en de oudste inwoonster is van het district. (FSE)