VIDEO: De Lijn start onderzoek naar buschauffeur die door rood stoplicht vlamt

Vervoersmaatschappij De Lijn is een onderzoek gestart naar de chauffeur die dinsdagavond met zijn bus door het rode stoplicht vlamde in Ekeren. “Sancties kunnen gaan van een waarschuwing tot ontslag, afhankelijk van de omstandigheden.”

Getuige Kris B. kon dinsdagavond rond elf uur filmen hoe hij met zijn wagen bijna in aanrijding kwam met bus 770 van De Lijn op het kruispunt van Klein Heiken met Leugenberg in Ekeren. Op de beelden is te zien hoe B. netjes op het groene licht wacht vooraleer hij het kruispunt oprijdt om links af te slaan. In het midden van het kruispunt moet hij bruusk in de remmen gaan omdat een lijnbus van rechts komt aangevlogen. Op de beelden is niet te zien dat de buschauffeur het rode stoplicht negeert, maar in theorie heeft de buschauffeur daar altijd rood licht want op de beelden is wel te zien dat getuige Kris B. door het groene licht rijdt. Volgens B. maakte de buschauffeur nooit aanstalten om te remmen en kon B. maar net een aanrijding voorkomen door zelf in de remmen te gaan.

“Wij tolereren in geen enkel geval dat onze chauffeurs het rode stoplicht negeren”, benadrukt vervoersmaatschappij De Lijn. “We zijn een onderzoek gestart naar de feiten en naar de chauffeur, zodat we zijn of haar kant van het verhaal ook kunnen horen. Mogelijk was er een defect aan de verkeerslichten. Op dit moment kunnen we dus nog geen oordeel vellen. Als de chauffeur in loondienst van De Lijn werkt en hij effectief in de fout is gegaan, hangen er consequenties boven zijn hoofd. Dat kan gaan van een aantekening in zijn personeelsdossier bij verzachtende omstandigheden tot ontslag in het ergste geval, bij verzwarende omstandigheden zoals recidivisme. Als de chauffeur in onderaanneming voor De Lijn werkt, stelt De Lijn de onderaannemer verantwoordelijk. De Lijn hamert erop dat zowel onze eigen chauffeurs als die in onderaanneming het verkeersreglement naleven.”

Het moment waarop de bus door het rode licht rijdt op het kruispunt in Ekeren.
rv Het moment waarop de bus door het rode licht rijdt op het kruispunt in Ekeren.54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Delcroix

  Alle lijnbussen moesten dashcams hebben EN een camera gericht op de bestuurder. Als je ziet wat die tijdens het rijden allemaal uithalen, ben je verwonderd dat er niet meer ongevallen gebeuren. De meeste bestuurders van de lijn voelen zich ongenaakbaar doordat de sterke juridische dienst van de lijn hen dteeds beschermd.

 • Wendy Duyver

  Eddy, geen overtreding van de wagen want de bus rijd op het linkse vak om links de leugenberg op te rijden naar ekeren en de wagen rechtdoor om de autostrade op te rijden, dus ja je steekt daar altijd langs rechts voorbij. Wij wonen daar

 • Carl Parker

  Men start een onderzoek omdat iemand een fotootje heeft gepost, 't zijn rare tijden.

 • eddy van landeghem

  Bus rijdt misschien wel door rood maar bestuurder van de wagen maakt ook een zware overtreding van de eerste graad.. pot verwijt de ketel zeker

 • Gert Cupers

  Ik ken de feiten niet, want ik was er niet bij, en als dit zo werkelijk is, keur ik dit zeker af. Ik ben zelf buschauffeur en ben het beu dat elke chauffeur over dezelfde kam wordt geschoren. Als ik niet dagelijks spontaan stop om voetgangers die door het RODE licht gaan door te laten, rijd ik er dagelijks wel vijf omver. Maar ja voetgangers mogen dit ... En nogmaals ik keur dit niet goed, maar we zijn niet allemaal zo.