Bierpruver verplaatst naar Kristus Koningplein

De Bierpruver zakt tijdens een eerste poging te diep in de grond. Achteraan kijkt meter Mia mee. Het beeldje heeft voor de gelegenheid ook zelf een veiligheidshelm op.
Foto Laenen De Bierpruver zakt tijdens een eerste poging te diep in de grond. Achteraan kijkt meter Mia mee. Het beeldje heeft voor de gelegenheid ook zelf een veiligheidshelm op.
Het standbeeld De Bierpruver is gisteren verhuisd van het Geestenspoor naar een centrale plaats op het nieuwe Kristus Koningplein. Het districtsbestuur is tevreden, maar meter Mia Hoeykens - die het beeld bij speciale gelegenheden aankleedt met zelfgemaakte kostuums - had het liever op zijn oude plaats gehouden.

Onder toeziend oog van meter Mia Hoeykens werd het standbeeld verplaatst. Er kwam een zware kraan aan te pas om het beeld - samen met de sokkel goed voor elf ton - op zijn nieuwe plaats te zetten. De aannemer had een tweede poging nodig, omdat bij de eerste plaatsing bleek dat het beeld te diep in de grond stond.


Mia is niet gelukkig met de nieuwe locatie. "Het beeld staat al sinds 9 september 1990 op de hoek van het Geestenspoor en de Driehoekstraat. Voor de kosten van de verhuis had men een nieuwe versie kunnen maken en het originele laten staan. Bovendien heb ik al lang gevraagd om het beeld te verlichten met enkele spots. Op het Geestenspoor kon dat niet, maar nu blijkbaar plots wel." Mia maakte al 31 verschillende kostuumpjes voor haar petekindje, dat telkens bij een speciale gebeurtenis een nieuwe outfit krijgt.

Ekers symbool

Voor districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) is de verhuis een goede oplossing. "Het beeldje stond vroeger wat uit het zicht. Wanneer het naar jaarlijkse traditie wordt aangekleed ter gelegenheid van de Bierpruverfeesten, staan de genodigden daar half op straat. Een kunstwerk op het nieuwe Kristus Koningplein zou niet misstaan, maar kost veel geld. De Bierpruver is per slot van rekening het symbool van Ekeren en verdient een centrale plaats".


Op 29 augustus is het nieuwe Kristus Koningplein volledig klaar en komt er een inhuldigingsfeest, zowel voor het plein als voor het verplaatste standbeeld. De inwoners van Ekeren staan bekend onder hun bijnaam Bierpruvers. Daarom stelt het beeldje een man voor die een aker in de hoogte houdt, een koperen ketel waarin vroeger bier werd gebrouwen. (FSE)