"Polleke gaf iedereen hoop"

ROUWCENTRUM VEEL TE KLEIN VOOR AFSCHEID HAVENARBEIDER PAUL LATHOUWERS (53)

De aula van het rouwcentrum was veel te klein om de honderden collega's van Polleke een plaatsje te geven.
Alfons Schryvers De aula van het rouwcentrum was veel te klein om de honderden collega's van Polleke een plaatsje te geven.
In Ekeren is afscheid genomen van Paul (Polleke) Lathouwers (53), de havenarbeider die op 14 september om het leven kwam tijdens het lossen van stalen buizen. Rouwcentrum van De Waele was veel te klein om de honderden vrienden en collega's een plaatsje te geven. Hij werd geprezen voor zijn groot hart en zijn kameraadschap.

Het arbeidsongeval gebeurde op kaai 468 van Zuidnatie aan het Churchilldok. Paul Lathouwers was samen met enkele collega's stalen buizen van een treinwagon aan het lossen. Daarbij is een buis beginnen te rollen en op de arbeider terechtgekomen. De stalen buizen wegen meer dan een ton en de havenarbeider was op slag dood. Paul Lathouwers was een havenarbeider met vijftien jaar ervaring en hij laat een vrouw en twee volwassen kinderen na. Op de afscheidsviering hebben de Antwerpse dokwerkers opnieuw bewezen wat solidariteit is. Er was zoveel volk dat bijna honderd collega's de emotionele dienst staande moesten volgen. Op het einde barstte een daverend applaus los als eerbetoon aan een gewaardeerde collega van wie veel te vroeg afscheid moest genomen worden.


Namens de collega's werd Polleke geprezen voor zijn kameraadschap. "Dit is onwezenlijk. Je besefte goed dat het gevaar om de hoek lag en je beschermde veel collega's er voortdurend tegen. Dat dit je zelf moest overkomen is onrealistisch. Het is absurd, en onaanvaardbaar, dat een plotse beweging een einde maakt aan je leven. Deze dood past helemaal niet bij jou. Je gaf mensen hoop en iedereen wilde graag je collega zij. Verschrikkelijk dat je zo aan je einde moest komen. Je kon niet leven zonder je ploeg die je altijd zag als kameraden. Je naam zal nog vaak over onze lippen gaan."


Zijn zoon en dochter maakten een pakkende beschrijving van hun vader. "Papa deed alles wat hij kon voor iedereen. Hij had een groot hart en heeft mij gemaakt tot wat ik nu ben met hem als voorbeeld. Daar ben ik hem uitermate dankbaar voor."

Polleke op zijn bidprentje.
Alfons Schryvers Polleke op zijn bidprentje.

Atletiekclub Break

Polleke was een levenslustige en sportieve man. Hij was lid van atletiekclub Break uit Ekeren en ging veel joggen. Zijn loopmaatje Leentje keek hierop terug. "Je had nog heel wat plannen om meer te lopen. De halve marathon zullen we nu zonder jou moeten lopen maar tijdens de tocht zullen we zeker aan je denken." Tot slot nam ook zijn partner Heidi afscheid. "Zo snel kan het gaan. 's Morgens vrolijk naar je werk vertrekken om nadien nooit meer van terug komen. Dank voor alles. Ik zal je missen." Namens de familie werden de collega's bedankt die nog een uiterste inspanning deden om Polleke snel van onder de stalen buizen te halen.