"Mijn droom? In het Sportpaleis staan"

OLIVER (26) GEEFT AUTISME AL ZINGEND EEN GEZICHT

Oliver Smeyers treedt op vrijdag 26 oktober samen met enkele bekende artiesten op in het Ekers Hof.
Foto RV Oliver Smeyers treedt op vrijdag 26 oktober samen met enkele bekende artiesten op in het Ekers Hof.
Oliver Smeyers (26) uit Ekeren heeft het vaak moeilijk met sociaal contact. Bij hem werd dan ook autismespectrumstoornis (ASS) vastgesteld. Muziek helpt hem om zich uit te drukken. Met de steun van bekende artiesten wil hij als zanger ambassadeur worden voor ASS, met een eerste optreden op vrijdag 26 oktober.

"Als je met Oliver wilde communiceren, was dit bijna onmogelijk", zegt zijn moeder Maria Rodriguez. "Muziek heeft daar een opvallende verandering in gebracht. Het is medisch gezien nog onverklaarbaar maar sinds hij zingt en met muziek bezig is, is zijn communicatie enorm verbeterd. Let wel, het is nog steeds niet evident maar nu kan je hem min of meer begrijpen. Het heeft verder op sociaal vlak een zeer positieve invloed op hem. Hij breekt als het ware naar buiten. Hij verkent nu onze wereld."


Zijn moeder stelde op haar eentje alles in het werk om mensen te overtuigen van wat muziek met Oliver deed, en nog steeds doet. "De neuropsychiaters en psychologen blijven hierover een uitleg schuldig. Theorieën te over, maar geen enkele verklaring. Met de steun van bekende artiesten zoals Coco jr, Garry Hagger, Geena Lisa, Kris en Koen Wauters doet Oliver op 26 oktober een optreden als start van een echte zangcarrière en als start van de actie om ASS een gezicht te geven. Oliver kan uitgroeien tot een ambassadeur om autisme onder de aandacht houden."

Crowdfunding

Het evenement is ook de aanzet voor een online crowdfunding. Oliver wil immers een album opnemen en de winst van de verkoop gaat integraal naar het project voor ASS. "Met de crowdfunding wordt gemikt op een opbrengst van zo'n 15.000 euro", zegt zijn mama.


"Raph Schillebeeckx, componist en ex-Clouseau, heeft enkele mooie composities voor Oliver geschreven en is een persoonlijke vriend geworden. Hierdoor is ook een team ontstaan dat Oliver begeleidt. Als afsluiter van de actie komt er eind maart of begin april nog een documentaire over ASS met Oliver als een van de hoofdfiguren."

Violen en harp

Oliver zelf blijft er kalm bij. "Mijn moeder en vrienden zijn trots op me. Dat vind ik leuk. Sommigen vragen zelfs om eens iets te zingen. Ik hoor graag rustige muziek van violen, harp, hobo, dwarsfluit of klarinet. Ik wil wel eens proberen om zelf liedjes te schrijven maar meestal blijf ik gewoon zingen. Een grote droom is om ooit in het Sportpaleis te staan."


Het optreden van Oliver en verschillende bekende artiesten heeft plaats op vrijdag 26 oktober om 19.30 uur in de Akerzaal van het Ekers Hof, Groot Hagelkruis 6 te Ekeren.


Kaarten kosten 15 euro in voorverkoop via tickets@pro1.be of 18 euro aan de inkom. Bijdragen voor de crowdfunding kunnen via de website www.pro1.be en doorklikken naar 'projects'.