Ziekenhuis dit najaar gesloopt

VOLGEND JAAR START BOUW DUURZAME HARTWIJK

De Hartwijk krijgt een wateras, wandelpaden en veel groen.
Joeri Seymortier De Hartwijk krijgt een wateras, wandelpaden en veel groen.
Het oude ziekenhuis AZ Alma aan de Moeie in Eeklo wordt dit najaar grotendeels gesloopt. Amper vijf maanden na de verhuis naar de nieuwbouw op de Ringlaan, staat het gras en onkruid er tot een meter hoog. Na de sloop verrijst daar de Hartwijk: een nieuwe woonwijk waar duurzaamheid centraal staat.

De sloopaanvraag voor het oude ziekenhuis is lopende. "We hopen in november te kunnen starten met de sloop van de gebouwen", zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). "Alles gaat plat, met uitzondering van de kapel en aanpalend klooster, een gedeelte van het oudste centrale gebouw en het gebouw waar nu de Woonwijzer zijn kantoren heeft. Gelijktijdig wordt ook gewerkt aan het voorontwerp van de groenas. Midden de woonwijk moet die groenas echt voor een lint van rust zorgen. Een realisatie van de eerste fase is volgend jaar al gepland."


De realisatie van de Hartwijk krijgt definitief groen licht met de goedkeuring van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat het geheel wettelijk mogelijk moet maken. Eeklo kreeg drie jaar geleden van Vlaanderen al 60.000 euro subsidie om een toekomstvisie voor de oude ziekenhuisterreinen te ontwikkelen. "We hebben de ambitie de Hartwijk te ontwikkelen tot een duurzame en CO2-neutrale wijk", zegt schepen van Stedenbouw Dirk Van de Velde (CD&V+). "Het moet de wijk van de toekomst worden die jonge gezinnen kan aantrekken, maar ook woongelegenheden creëert voor het groeiend aandeel vijftigplussers. In het plan hebben we ook aandacht voor de integratie van het bestaande erfgoed op het terrein, er komt ruimte voor dienstverlening en kleinhandel, maar er is ook plaats voor volkstuinen, kinderopvang, co-housing en zorgwonen. Het wordt een mix van heel wat duurzame ideeën."


De Hartwijk aan de Moeie moet vooral ook groen worden. "Het project wordt opgebouwd rond een centrale groenas, wateras en fietsas", zegt schepen van Stadsontwikkeling Bob D'haeseleer (Groen).


"Die groenas moet op termijn het bedrijventerrein Nieuwendorpe over de site Van Damme aan de Tieltsesteenweg met het centrum verbinden. Er is in de Hartwijk ruimte voor maximaal 220 nieuwe woongelegenheden. Het wordt een mix van rijwoningen en meergezinswoningen. De centrale as moet mensen echt aanmoedigen om zich meer te voet of met de fiets te verplaatsen. Energie wordt in de toekomst nog belangrijker. De wijk zal dan ook kunnen aangesloten worden op een warmtenet."

Het oude ziekenhuis AZ Alma geeft met het hoge gras en onkruid al een verlaten indruk.
Joeri Seymortier Het oude ziekenhuis AZ Alma geeft met het hoge gras en onkruid al een verlaten indruk.

Moestuin

De stad Eeklo wil samenwerken met het nabijgelegen woonzorgcentrum Sint-Elisabeth om een aantal initiatieven mogelijk te maken die voor beide partijen een meerwaarde bieden. Onder andere gedeeld parkeren en samen een moestuin ontwikkelen behoort tot de mogelijkheden. De stad kreeg voor de verdere ontwikkeling een subsidie van 2,5 miljoen euro toegekend. Een hoog bedrag voor een kleinere stad als Eeklo.