Ten Doorn gaat vol voor gezonde voeding

GEEN GESUIKERDE FRISDRANKEN MEER IN AUTOMATEN

Algemeen directeur Annick Willems en haar team mochten de gezonde keuken van de nieuwe chef Hendrik Hostens (links) al eens testen.
Foto Joeri Seymortier Algemeen directeur Annick Willems en haar team mochten de gezonde keuken van de nieuwe chef Hendrik Hostens (links) al eens testen.
De 4.300 leerlingen die vandaag door de schoolpoort van het College Ten Doorn in Eeklo stappen, zullen vanaf nu gezonder moeten eten. De school heeft alle gesuikerde frisdranken uit de automaten gehaald en verkoopt enkel nog water. Ook het schoolrestaurant is ondersteboven gehaald, en daar staan groenten en fruit voortaan bovenaan het menu. "Onze jeugd moet echt gezonder gaan eten", klinkt het.

De grootste school van het Meetjesland wil haar leerlingen vanaf dit schooljaar gezonder laten eten. De voorbije zomervakantie werden alle frisdrankautomaten vervangen. "We verkopen geen suikerhoudende frisdranken meer aan onze leerlingen", zegt algemeen directeur Annick Willems. "We hebben die automaten gevuld met water en met de nieuwe watersoorten met een fruitsmaak. Ook in ons schoolrestaurant trekken we vanaf dit schooljaar resoluut de kaart van de gezonde voeding, met groenten en fruit bovenaan het menu. We doen dat heel bewust, omdat wij geloven dat jongeren gezond leren eten, minstens even belangrijk is dan jongeren leren rekenen, lezen en schrijven. Wij hebben hier kinderen en jongeren van de kleuterklas tot hun 18 jaar op school. In die periode leg je echt de basis van de eetgewoontes die ze ook later zullen hebben."

Gezonder schoolmenu

Het schoolrestaurant ziet er vanaf vandaag helemaal anders uit. De eigen keuken wordt nu uitbesteed aan Scolarest. Al het keukenpersoneel van Ten Doorn die dat wou, kon wel bij de nieuwe cateraar aan de slag. "Samen met de school werd beslist dat gezonde voeding in ons concept prioriteit is", vertelt Henk Heyerick. "Het eetgedrag van kinderen en jongeren heeft een enorme impact op hun gezondheid en groei. Dat wordt nog veel te vaak onderschat. Elke dag kunnen ze kiezen tussen twee gerechten en een vegetarisch alternatief. Er is ook een grote saladebar en elke dag keuze tussen twee warme groenten. De jongeren mogen onbeperkt terugkeren naar de groentenbar, zodat ze er hopelijk ook veel meer gaan eten. Ook bij de broodjesbar bieden we nu de mogelijkheid om zelf het broodje en beleg te kiezen, en dan langs de saladebar te gaan om ook nog zelf groenten tussen het broodje te steken. Ook voor de desserts of tussendoortjes kiezen we gezond: nootjes, fruit of een gezonde reep."

Moderner restaurant

Tot vorig schooljaar at maar één of vijf van de leerlingen van Ten Doorn effectief in het schoolrestaurant. Door alles moderner, hipper en gezonder te maken, hopen de school en de cateraar op een groei tot vijftig procent van de leerlingen. "Mijn team gaat ook experimenteren met Meetjeslandse streekproducten, met de producten die op de eigen Schoolhoeve gemaakt worden en elke week ook minstens één keer met iets uit de wereldkeuken", zegt de nieuwe chef Hendrik Hostens. "Of er nog frietjes op school mogen? Natuurlijk wel, maar we beperken dat tot één keer per week. En ook hier promoten we het gegeven om extra veel groenten op te scheppen bij die gerechten." De leerlingen zullen in het vernieuwde restaurant kunnen betalen met een badge. Zo kunnen de ouders op het einde van de maand ook perfect mee volgen welke gezonde of minder gezonde keuzes zoon of dochter gemaakt heeft.