Stad legt nachtwinkels aan banden

NIEUWE REGELGEVING MOET HINDER TOT EEN MINIMUM BERPERKEN

De nachtwinkel schuin tegenover het station moet binnenkort om 2 uur 's nachts sluiten.
Foto Joeri Seymortier De nachtwinkel schuin tegenover het station moet binnenkort om 2 uur 's nachts sluiten.
Eeklo maakt de regels voor nachtwinkels vanaf nieuwjaar een pak strenger. De winkels moeten om 2 uur 's nachts dicht. Nieuwe nachtwinkels mogen er niet meer komen in een straal van één kilometer rond een bestaande. In de praktijk wil dat zeggen dat er in het centrum geen nieuwe winkels kunnen bij komen.

Eeklo heeft vandaag drie nachtwinkels: recht tegenover het station op het Koningin Astridplein, in de Stationsstraat en in de Koning Albertstraat. "Vandaag zijn er drie nachtwinkels in ons centrum, maar ooit waren het er nog vijf", zegt schepen van Lokale Economie Christophe De Waele (Open Vld). "We hebben nu een nieuw reglement voor de nachtwinkels, met het doel om de eventuele hinder tot een minimum te beperken. Een opvallende nieuwigheid is dat ze vanaf nieuwjaar moeten sluiten om 2 uur 's nachts. Vandaag is er geen sluitingsuur en zijn de nachtwinkels vaak tot 7 uur 's ochtends open. Als je overdag in Eeklo kan winkelen en 's avonds en 's nachts tot 2 uur, dan lijkt ons dat meer dan voldoende. We vinden het warm water niet uit, want in andere gemeenten moeten nachtwinkels vaak al om middernacht of 1 uur dicht. Samen met de Raad Lokale Economie zetten wij het sluitingsuur nu op 2 uur."

Straal van 1 kilometer

Veel nieuwe nachtwinkels zullen er in het centrum ook niet meer bijkomen. "In het nieuwe reglement staat ook dat nieuwe winkels niet kunnen vestigen binnen een straal van één kilometer van een bestaande nachtwinkel", aldus schepen De Waele. "De drie bestaande winkels mogen uiteraard blijven. Maar nieuwe winkels in een straal van één kilometer kunnen niet. Dus eigenlijk kan het enkel nog in een uithoek van de stad, maar ik denk dat het commercieel niet interessant is om daar een winkel te openen. In ons centrum vinden wij als stad dat drie nachtwinkels meer dan voldoende is. De hinder is nu beperkt en dat willen we echt zo houden."


Groen Eeklo vraagt zich af of de wet op het gelijkheidsbeginsel daarmee niet geschonden wordt. "Die regels gelden ook in heel wat andere gemeenten, dus ik zie het probleem niet", zegt schepen De Waele. "Nachtwinkels hebben niet echt een statuut en er zijn weinig regels. Daarom leggen wij die regels nu als stad op. Andere zaken zoals pitazaken vallen wel onder de Belgische horecawet, dus daar moeten wij als stad niet ingrijpen."

Gemengde reacties

De uitbaters van de drie nachtwinkels reageren gemengd. Enerzijds zijn ze blij dat er geen nieuwe nachtwinkels bij komen en dat ze dus ook geen extra concurrentie krijgen. Anderzijds is het vroegere sluitingsuur wel een doorn in het oog. "Ook al zijn de uren tussen 2 en 6 uur 's ochtends niet onze beste uren", geeft één van de uitbaters toe. Ook een nieuwe regel is dat er boven nieuwe winkels geen appartement mag zijn of de uitbaters moeten daar zelf wonen. Ook zo wil de stad de hinder verder beperken. De regel dat een nieuwe nachtwinkel 6.000 euro startbelasting moet betalen, blijft behouden. Elk jaar moet een nachtwinkel ook een extra belasting van 1.500 euro betalen.