Sowieso nieuwe coalitie, maar met Loete nog op kop?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN EEKLO

burgemeester, eeklo, Koen Loete
Wannes Nimmegeers burgemeester, eeklo, Koen Loete
Acht partijen nemen het zondag tegen elkaar op in de hoofdstad van het Meetjesland. Blijft Koen Loete de burgemeester van Eeklo? Dat is de hamvraag die al weken leeft. Hij zag enkele kopstukken uit zijn partij vertrekken en moest de voorbije jaren heel wat stormen doorstaan.

Eeklo heeft geen makkelijke jaren achter de rug. De stad wordt bestuurd door een kleurenmix van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen. Dat die vier partijen ook na zondagavond verder zullen besturen, is zo goed als onbestaande. Het bestuur van Eeklo wordt sowieso door elkaar geschud. Burgemeester Koen Loete is de kopman van CD&V en heeft zondag de beste kaarten in handen. Zijn CD&V was zes jaar geleden met 31,3 procent van de stemmen veruit de grootste partij van Eeklo. Electoraal is en blijft Koen Loete een topper zonder echte concurrentie. Zes jaar geleden haalde hij 2.179 voorkeurstemmen en dat was zelfs meer dan het dubbele van de nummer twee in de top tien van voorkeurstemmen. Ook veelzeggend: Loete haalde in 2012 in zijn eentje meer stemmen dan de lijsttrekkers van Open Vld, N-VA en SMS samen.

Stemmenkampioen

De kans is groot dat Loete zondagavond weer de stemmenkampioen van Eeklo wordt, maar zal dat genoeg zijn om nog eens zes jaar burgemeester te worden? In Eeklo wordt een persoonlijk spel gespeeld en heel wat politieke kopstukken gunnen Loete zijn succes niet. Open Vld voert de afgelopen maanden vanuit de meerderheid zelfs openlijk oppositie tegen Loete. Ook SMS laat geen kans onbenut om dossiers persoonlijk tegen Loete uit te spelen. N-VA is in dat imagospelletje veel gematigder. Misschien wel een voorbode voor een nieuwe samenwerking tussen CD&V en N-VA in Eeklo?

N-VA was zes jaar geleden de zilveren partij in Eeklo, met 20,4 procent van de stemmen, maar kwam met zes verkozenen in de oppositie terecht. Kopman Michel De Sutter vertrok en nu schuift N-VA Hilde Lampaert naar voor als frontvrouw. De partij heeft een trouwe achterban en zal ook heel wat partijstemmen trekken. Lampaert haalde zes jaar geleden maar 192 voorkeurstemmen. De voorbije zes jaar heeft ze wel goed gewerkt in de gemeenteraad en is ze politiek goed gegroeid. N-VA ontpopte zich als de meest positieve oppositiepartij, met tussenkomsten die meestal 'to the point' waren.

Ambitie

Open Vld zet schepen Christophe De Waele bovenaan. Hij steekt zijn ambitie om burgemeester te worden niet onder stoelen of banken. Zes jaar geleden haalden de liberalen 10,5 procent en twee zetels. Als Open Vld verder wil besturen, zal dat waarschijnlijk niet meer samen met CD&V zijn. Daarvoor wordt nu te veel gediscussieerd. Maar De Waele kan wel de sleutel in handen hebben om andere partijen aan een meerderheid te helpen.

SMS wisselt en zet nu Luc Vandevelde bovenaan. Ook hij profileert zich als kandidaat-burgemeester. De partij was zes jaar geleden een nieuwkomer en haalde 15,8 procent van de stemmen. SMS heeft keiharde oppositie gevoerd en heeft meer dan ooit duidelijk gemaakt dat het echt anders moet in Eeklo. Groen zet schepen Bob D'Haeseleer bovenaan, samen met Janick Smessaert. Burgemeestersambities worden daar niet echt uitgesproken, maar weer in het beleid zitten, is zeker de bedoeling. Ook zo bij sp.a, die schepen Freddy Depuydt nog eens bovenaan de lijst uitspeelt. Nog twee spelers zijn de nieuwe partij EVE van Peter Pauwels en het Vlaams Belang, dat pas op het laatst inhaakte in de verkiezingsstrijd.

DE PARTIJEN DOORGELICHT

CD&V

CD&V heeft naast lijsttrekker Koen Loete ook schepen Dirk Van De Velde aan boord kunnen houden. Die zou eerst stoppen met politiek, maar zijn meer dan duizend stemmen waren te cruciaal om die te verliezen. Schepen Rita De Coninck staat op twee. Jongerenkandidaat Filip Smet krijgt een mooie kans op plaats vier. Hij is een echte dossiervreter en wordt door insiders getipt als de toekomst van de partij. Ook Odette Van Hamme, Gertjan Blomme en Carlos Lippens kunnen scoren. Ook leuk: Sofie Vermeulen en Ann Dellaert staan als moeder en dochter naast elkaar op de lijst.

N-VA

N-VA doet het met de bekende gezichten Hilde Lampaert, Peter De Graeve, Rita Gysels, Rudi Desmet en Ann Eggermont. De partij heeft ook voormalig AVS-gezicht Paul Verstraete kunnen binnenhalen, die overgestapt is van SMS naar N-VA. Ook Filip Lecompte staat nu op de lijst van N-VA. Zes jaar geleden was hij nog de man van Vlaams Belang, maar hij stapte uit de partij. Lecompte is altijd te zacht geweest om echt een Vlaams Belanger te zijn. Nog opvallende kandidaten: Freddy Boels is een echte partijman die verhuisd is van Maldegem naar Eeklo, Kristof Hebbrecht is een jongerenkandidaat met potentieel en Dominique Ghyselinck is de man van de bekende garage.

Open Vld

Open Vld heeft naast schepen Christophe De Waele ook weer schepen Ann Van den Driessche in huis gehaald. Zij heeft al op heel wat verschillende lijsten gestaan, maar komt bij Open Vld eindelijk weer thuis. Nicole De Munter staat op drie en wil zich voltijds op de politiek gooien. Ook Koen Waterschoot staat op de liberale lijst, ook al was hij zes jaar geleden nog een boegbeeld van Groen. Onderaan de lijst staat de bekende zakenman Victor Bruggeman, met boven hem Luc Soens.

Groen

Groen doet het met het duo Bob D'haeseleer en Janick Smessaert bovenaan. Onderaan staat oud-schepen Jan Van Streydonck en gemeenteraadslid Lut De Jaeger. Femke Van Durme staat op plaats negen. Ze is net 18 jaar geworden en is de jongste kandidaat in Eeklo. Ze is de dochter van het overleden boegbeeld Wilfried Van Durme. Ook leuk bij Groen: de muzikale vrienden Matyas Blanckaert en Tom Eeckhout, alias Tom Dice, staan netjes naast elkaar op zeven en acht.

Sp.a

Sp.a heeft een lijst met achttien kandidaten. Schepen Freddy Depuydt is 76 jaar, maar opnieuw lijsttrekker. Angele Van Vooren is zelfs 93 jaar en met stip de oudste kandidaat in Eeklo. Ook Christiaan De Wulf op drie is een vaste waarde bij sp.a.

SMS

SMS zet deze keer Luc Vandevelde bovenaan en Marc Windey onderaan als lijstduwer. OCMW-voorzitter Danny Smessaert staat op plaats drie. Hij is jaren CD&V'er geweest, maar stapte na onvrede binnen de partij over naar SMS. Ook Michel De Sutter staat op de lijst van SMS. Zes jaar geleden was hij nog lijsttrekker bij N-VA. Bij SMS staat hij op plaats veertien. Ook Tineke Verstraete en Kelly De Vlamynck zijn bekende namen.

EVE

EVE pakt uit met twintig kandidaten. Peter Pauwels is het gezicht van de partij. Mark Oreel is lijstduwer en ook Gunter Danel staat op de lijst. Veel bekende koppen heeft EVE niet, maar als niet-partijgebonden lijst en veiligheid als hoofdthema, heeft EVE zeker een publiek.

Vlaams Belang

Vlaams Belang heeft een lijst met vijf kandidaten en zet Kevin Roos bovenaan. Verder nog met Isabelle Oreel, Wilfried De Weird, Erik Goethals en Daphné De Fonseca.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.