Senioren dupe van restaurantoorlog

BEZOEKERS VINDEN VERLIES AAN SOCIAAL CONTACT ERGER DAN GEBREK AAN MAALTIJD

Oscar Verspeurt (99) at gisteren noodgedwongen een boterham. Hij kreeg bezoek van Roger De Kneef, de voorzitter van centrumraad van Zonneheem.
JSA Oscar Verspeurt (99) at gisteren noodgedwongen een boterham. Hij kreeg bezoek van Roger De Kneef, de voorzitter van centrumraad van Zonneheem.
De tachtig senioren die normaal elke dag gaan eten in het seniorenrestaurant van Zonneheem in Eeklo, lijken de dupe te worden van de 'restaurantoorlog' tussen het stadsbestuur en de centrumleiding van Zonneheem. Zes weken blijft de keuken dicht. "Het gaat ons eigenlijk niet over het eten, maar wel over het sociaal contact dat we daardoor missen", zeggen de senioren.

Over de hoogoplopende ruzie tussen Zonneheem en het stadsbestuur van Eeklo kon je gisteren al lezen in onze krant. Het seniorenrestaurant is deze zomer maar liefst zes weken gesloten. Volgens Zonneheem door besparingen van het stadsbestuur, maar volgens de stad enkel en alleen door een slechte vakantieregeling door de centrumleiding. De twee hoofdverantwoordelijken kregen gelijktijdig vakantie. Zonder hen heeft het geen zin het restaurant te openen. De ruzie wordt boven de hoofden van de senioren uitgevochten, maar die senioren zijn ondertussen wel het grootste slachtoffer van het hele verhaal.


Jacqueline Antheunis komt normaal elke dag eten in het seniorenrestaurant. Dat kan nu niet en daardoor moest ze zich gisteren beperken tot een aperitiefje met de vrienden Theo, Henriette en Rosita. "Komen eten naar Zonneheem is mijn dagelijkse uitstap", zegt Jacqueline. "Dat ik dat nu zes weken niet kan doen, is echt een gemis. Ik mis vooral het sociaal contact. Hier in Zonneheem zijn het veelal dezelfde mensen die komen eten, en daardoor zijn we vrienden geworden. Ik kan natuurlijk ook gewoon op restaurant een dagschotel gaan eten, maar dan zit je daar toch maar alleen. We leven nu eenmaal in een tijd waarin mensen op restaurant niet zomaar tegen elkaar beginnen te praten. Ik ben weduwe en heb zo goed als geen familie meer. Het sociaal contact dat ik hier in Zonneheem heb, is voor mij echt zeer belangrijk."

Jacqueline Antheunis (links) kwam aperitieven met Theo, Henriette en Rosita. "Ik mis het sociaal contact van de maaltijden."
JSA Jacqueline Antheunis (links) kwam aperitieven met Theo, Henriette en Rosita. "Ik mis het sociaal contact van de maaltijden."

Vast ritueel

Ook in de seniorenflats boven het restaurant van Zonneheem wordt nu noodgedwongen meer gekookt dan normaal. Oscar Vespeurt wordt volgende maand 100 jaar, gaat normaal elke dag in het seniorenrestaurant eten, maar moet nu zijn plan trekken. "Ik woon hier al 28 jaar in Zonneheem en ga elke dag beneden eten", zegt de man. "Ik ga eerst om mijn pintje in de cafetaria en dan ga ik eten. Elke dag hetzelfde ritueel. Dat dit nu zo lang niet kan, is jammer. Ik eet dan maar een boterhammetje en heb in mijn keuken ook een bokaaltje met stoofvlees staan. Gelukkig kan ik nog een beetje mijn plan trekken en kan ik dat nog zelf opwarmen. Ik ga nu ook soms met mijn elektrische rolstoel tot aan het restaurant van ziekenhuis Alma. Maar geef mij toch maar mijn vaste stek hier beneden. Dat is veel gemakkelijker!"


Roger De Kneef las gisteren, als voorzitter van de centrumraad, het artikel in onze krant met veel belangstelling. "Als ik lees dat de burgemeester zegt dat de fout echt niet bij het stadsbestuur ligt, dan wil ik dat nog geloven. Maar die problemen zouden dan beter onderling opgelost worden. Besparingen op personeel blijft toch het hoofdprobleem. Feit blijft dat elke dag meer dan tachtig senioren in de kou blijven staan. Met een beetje goede wil zou hier toch voor een noodoplossing kunnen gezorgd worden?", zegt de man.

Alternatieven

Het dossier werd gisteren nog eens besproken op het schepencollege. "We handhaven onze beslissing omdat de fout helemaal niet bij het stadsbestuur ligt", zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). "Met een goede planning was de vakantie perfect overbrugbaar. Natuurlijk is dat jammer voor de senioren, maar zij hebben wel degelijk alternatieven. Er is in Eeklo nog altijd goede en betaalbare horeca, er zijn traiteurs die maaltijden aan huis leveren en de senioren zijn ook welkom in het sociaal restaurant van de psychiatrie in de Oostveldstraat", zegt burgemeester Koen Loete.


Carlo Roegies, de centrumleider van Zonneheem wou gisteren liever niet reageren om de sereniteit te herstellen.