Jong koppel slachtoffer van vluchtmisdrijf

SENSIBILISATIECAMPAGNE ROND WEGVLUCHTEN BIJ VERKEERSONGEVALLEN BEGINT IN MINEUR

Jessica Cherlet (22) en Arne Cuvelier (22) bij hun toegetakelde Seat Ibiza.
Sam Ooghe Jessica Cherlet (22) en Arne Cuvelier (22) bij hun toegetakelde Seat Ibiza.
Een onbekende chauffeur is zondagnacht frontaal ingereden op de geparkeerde Seat Ibiza van Arne Cuvelier (22) en Jessica Cherlet (22). Bij een T-splitsing in Balgerhoeke reed hij rechtdoor, maaide hij een paaltje van 75 kilogram omver en raakte de auto van het koppel. De dader vluchtte weg, uitgerekend in de 'Week Zonder Vluchtmisdrijven'. Arne en Jessica blijven achter met de zware kosten.

Arne en Jessica uit Eeklo zijn al sinds 2012 een koppel. Ze wonen samen in Balgerhoeke, op de grens van Eeklo en Adegem. "Eerder dit jaar besloten we om te trouwen. De huwelijksdatum ligt nog niet vast, maar we mikten op begin 2019", zegt Jessica. Bij een droomhuwelijk past ook een mooie auto - dat vindt althans Arne, een autofreak die bij Volvo Cars werkt. "In februari kochten we een gloednieuwe Seat Ibiza. 23.000 euro. Ons 'liefdeskarretje'. We hebben er lang voor gespaard."


Zondagnacht stond de Seat zoals steeds geparkeerd op het kleine plein voor de woning van het koppel, veilig achter stevige paaltjes van elk 75 kilogram.


"Om drie uur werden we gewekt door piepende banden en een luide knal. Er was een blauwe Toyota Yaris recht op het plein gereden. Hij had een bufferpaaltje helemaal ontworteld en mijn auto vol in de flank geraakt. Na de klap lag het paaltje zelfs nog op de 'capot'."

De dader reed een stevig paaltje uit de grond en greep de Seat in de flank.
Sam Ooghe De dader reed een stevig paaltje uit de grond en greep de Seat in de flank.

Streep door de rekening

Wellicht was de chauffeur afgeleid of onder invloed. "Op de splitsing kan je naar links of rechts. Hij is gewoon rechtdoor gereden, en niet aan 30 kilometer per uur", vertelt Arne. De dader reed na de aanrijding prompt achteruit en stoof weg richting Sint-Laureins. "Ver kan de chauffeur niet geraakt zijn. De auto liet veel brokstukken achter en de chauffeur moet zich zeker bezeerd hebben." Zo lang de dader voortvluchtig blijft, gaat de factuur naar Arne en Jessica. "De kostenraming gaat al richting de 10.000 euro. Dat is een economische perte totale", zegt Arne. "Met dat geld hadden we ons huwelijk kunnen betalen", zucht Jessica. "Dit is een streep door onze rekening. We willen zeker trouwen, maar je moet de middelen hebben. Misschien moeten we het nog wat uitstellen."


De aanrijding vond plaats aan de start van de 'Week Zonder Vluchtmisdrijf', een week georganiseerd door Rondpunt vzw om te sensibiliseren rond wegvluchten bij verkeersongevallen. Vluchtmisdrijven zijn in België een ware plaag - meer dan in andere landen. Er gebeuren in ons land maar liefst tweehonderd vluchtmisdrijven met materiële schade per dag. "Gelukkig is het 'maar' schade aan de auto bij ons, en zijn we niet gewond geraakt. Maar leuk is anders. Ik hoop dat de dader zijn verantwoordelijkheid opneemt en zichzelf aangeeft", besluit Arne.