Dat wordt spectaculair: Het Leen krijgt uitkijktoren van 21 meter hoog

Provincie pompt 1 miljoen euro in uitbouw natuurparel

Burgemeester Koen Loete en schepen Freddy Depuydt bij het Bosinfocentrum in Het Leen. Rechts zie je de oude gebouwen van het Heemmuseum. Die worden binnenkort verbonden met het infocentrum.
Joeri Seymortier Burgemeester Koen Loete en schepen Freddy Depuydt bij het Bosinfocentrum in Het Leen. Rechts zie je de oude gebouwen van het Heemmuseum. Die worden binnenkort verbonden met het infocentrum.
Provinciaal domein Het Leen in Eeklo krijgt een uitkijktoren van 21 meter hoog. Van daarop zal je een prachtig zicht hebben op de natuurparel, die deels in Eeklo en deels in Zomergem ligt. De plannen kaderen in de ombouw van het oude Heemmuseum en het Bosinfocentrum. De provincie investeert één miljoen euro.

Aan de vooravond van de ‘Week van het Bos’ stuurt gedeputeerde Peter Hertog goed nieuws richting Eeklo. Er wordt één miljoen euro geïnvesteerd in de uitbouw van het Bosinfocentrum in natuurdomein Het Leen. “De gebouwen van het vroegere Heemmuseum staan leeg, en gaan tegen volgende zomer weer volop gebruikt worden”, zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). “Er zal letterlijk een verbinding gemaakt worden tussen het huidige Bosinfocentrum en het vroegere Heemmuseum. Alle interne diensten zullen naar het gebouw van het Heemmuseum verhuizen, zodat het gebouw van het Bosinfocentrum kan uitgebreid worden, en integraal een bezoekersruimte kan worden. Elk jaar komen een kleine 25.000 bezoekers naar het Bosinfocentrum. Dat zijn vaak scholen, maar ook individuele bezoekers. De mensen die binnenspringen in het infocentrum, zijn natuurlijk maar een fractie van de duizenden mensen die in de natuur van Het Leen komen wandelen en genieten.”

Een schets van KRAS Architecten uit Gent van hoe de uitkijktoren eruit zal zien.
KRAS Architecten Een schets van KRAS Architecten uit Gent van hoe de uitkijktoren eruit zal zien.

Europees erkend

Opvallend in de nieuwe plannen is de uitkijktoren die gebouwd zal worden. “Dat wordt een toren van 21 meter hoog”, zegt burgemeester Loete. “Dat is de hoogst mogelijke toren die kon vergund worden. Van op de toren zal je een prachtig zicht hebben op het natuurdomein en op een groot deel van het Meetjesland. Het provinciaal domein Het Leen in Eeklo is 262 hectare groot, en een Europees erkend natuurdomein. Tussen het vele groen liggen ook dertig kilometer verharde wegen. Je kan er wandelen, lopen, fietsen, vissen of kamperen. Van op de toren zal de pracht van Het Leen nog veel meer zichtbaar zijn.”

Troef

Gedeputeerde Peter Hertog van de provincie Oost-Vlaanderen heeft voor het dossier 1.068.000 euro vrijgemaakt. De KRAS-architecten uit Gent tekenden voor dit project, en de uitvoering gebeurt door Babo uit Brugge. “De provincie heeft hier al veel geld geïnvesteerd”, zegt schepen Freddy Depuydt (sp.a). “We zijn de provincie dankbaar, want Het Leen is één van de troeven van onze stad. Het Leen was van 1938 tot 1972 een militair domein, en werd nadien een provinciaal natuurdomein. In 1993 werd er door de provincie geïnvesteerd in een Bosmuseum, een Bosinfocentrum met natuurbibliotheek, en een cafetaria. Met deze nieuwe aanzienlijke investering wordt Het Leen als bosinformatiecentrum nog belangrijker in Vlaanderen. Ook het arboretum, waar 7.000 planten te bewonderen zijn, is een unieke groene parel.”

Het Bosinfocentrum is binnenin heel interactief.
Joeri Seymortier Het Bosinfocentrum is binnenin heel interactief.