"Neem mij dit alstublieft niet af!"

ALBERT FORRÉ (86) RAAPT AL VIJFTIG JAAR LANG NIEUWTJES UIT EIGEN STREEK

Albert Forré en zijn vrouw Lisette werden samen met hun familie uitgenodigd op het stadhuis van Eeklo.
Joeri Seymortier Albert Forré en zijn vrouw Lisette werden samen met hun familie uitgenodigd op het stadhuis van Eeklo.
Albert Forré (86) uit Sleidinge loopt precies vijftig jaar rond met pen en papier. Een halve eeuw al loopt Albert door het Meetjesland om er de grote en kleine nieuwtjes te rapen. Tot 1995 deed hij dat ook voor Het Laatste Nieuws. Vandaag schrijft hij enkel nog voor het weekblad Vrij Maldegem, maar ook op zijn 86ste doet hij dat nog altijd met het grootste enthousiasme.

Een monument en zonder twijfel de persdeken van het Meetjesland. Albert Forré werd zaterdag ontvangen op het stadhuis van Eeklo omdat hij vijftig jaar onafgebroken aan de slag is in de journalistiek. Altijd 'achter zijn uren', want Albert heeft vroeger in het chemiebedrijf Sadaci in Langerbrugge gewerkt. "Het was iets meer dan vijftig jaar geleden dat ik aangesproken werd door Désiré Scherens, toen de legendarische vertegenwoordiger van Gazet van Antwerpen", vertelt Albert zijn verhaal.


"Désiré was een schoolgenoot van mij en hij wist nog dat ik op school een krak was in het maken van opstellen. In een halve eeuw heb ik natuurlijk een grote evolutie meegemaakt. In het begin maakte ik mijn artikels op een typemachine. Soms werd er een carbonpapier tussen twee vellen gelegd, soms zelfs drie, zodat ik mijn verslag kon doorgeven aan verschillende kranten en weekbladen. Vroeger kon dat allemaal. Alles werd toen met een enveloppe en postzegel opgestuurd naar de redacties. Nu werk ik al met de computer en zet ik mijn teksten op een diskette. Mailen doe ik niet, want aan internet ben ik nooit begonnen. Ik heb wel een gsm, maar die gebruik ik ook niet zo vaak."


"Vroeger had ik trouwens een goede truc met mijn telefoon. Als ik weg moest, legde ik een stuk van 20 Belgische frank op de telefoon. Wanneer de telefoon rinkelde, viel het geldstuk van de telefoon. Als ik thuis kwam en het geldstuk lag naast de telefoon, dan wist ik dat er iemand gebeld had. En dan belde ik zelf wat rond om te horen wie mij nodig had."

Albert zoals velen hem kennen: met pen en papier in de aanslag.
Joeri Seymortier Albert zoals velen hem kennen: met pen en papier in de aanslag.

Mensen en verenigingen

De persloopbaan van Albert Forré startte bij de Gazet van Antwerpen. Al vlug kwamen daar dagblad Het Volk en de toenmalige Landwacht bij. Tot 1995 was Albert ook Meetjeslands correspondent voor deze krant. Hij werkte ook voor Taptoe en volgt vandaag nog vooral het Eekloos nieuws voor Vrij Maldegem. "Ik heb nooit ongevallen of zware nieuwsfeiten moeten verslaan, maar schreef graag over mensen en verenigingen", zegt Albert. "Ook nu ben ik er nog graag bij wanneer er in Eeklo een persconferentie gehouden wordt. Ik vind het mooi dat ik nog altijd uitgenodigd word. Hoe lang ik dit nog zal doen? Oh, neem mij dit alstublieft niet af. Ik kom zo graag eens buiten. Zo lang de gezondheid het toelaat en Vrij Maldegem mij wil, doe ik verder."

Snuifmeuleken

Dat Albert Forré in Eeklo gehuldigd werd, is geen toeval. Hij volgt nog altijd het Eekloos nieuws en hij heeft er ook zijn jeugd doorgebracht. "Albert heeft 25 jaar in het beroemdste en beruchtste straatje van Eeklo gewoond: het Snuifmeuleken", zegt burgemeester Koen Loete. "Dat is de plaats waar nu de August Van Ackersstraat en het Jan Frans Willemsplein zijn. Albert werd in Valenciennes in Frankrijk geboren en kwam naar Eeklo toen hij zes weken oud was. Albert heeft geen gemakkelijke jeugd gehad en groeide op in een arm gezin. Hij heeft zich toch kunnen opwerken. Vandaag op zijn 86ste is hij nog altijd door iedereen gekend. Wie vijftig jaar door Eeklo en het Meetjesland loopt om het nieuws te horen en te verslaan, verdient alle eer!"