N-VA kan op beide oren slapen

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN EDEGEM

N-VA Edegem, zes jaar geleden dicht bij de absolute meerderheid, hoeft zich niet al te veel zorgen te maken. Tweede partij CD&V wil opnieuw mee besturen maar geeft zelf aan dat met zo weinig mogelijk partijen te willen doen. Een coalitie zonder N-VA lijkt daardoor zo goed als uitgesloten.

"Zes jaar geleden haalden we al 12 van 27 zetels en toen wist de Edegemnaar nog niet eens dat we een goed beleid kunnen voeren", benadrukt burgemeester Koen Metsu (N-VA). "We hebben zes jaar lang het vertrouwen van de kiezer verzameld en hopen nu ook de Edegemnaar te overtuigen die toen nog niet voor N-VA durfde te stemmen. In de straat klinkt het zowel bij vriend als vijand dat we goed werk leveren in Edegem, onze lijst is nog straffer dan zes jaar geleden en ons programma nog ambitieuzer. In alle bescheidenheid, wij hebben vertrouwen in een goede afloop voor N-VA." Metsu benadrukt dat de mogelijke verlenging van zijn burgemeesterschap niet botst met bovenlokale ambities. "Ik ben hier geboren en getogen en zal hier waarschijnlijk ook sterven. Het is handig om in Brussel je weg te kennen maar mijn hart klopt in Edegem."


Bij de drie coalitiepartners klinkt het unaniem dat de samenwerking van de afgelopen zes jaar vlot is verlopen. "In het college met N-VA en Open Vld is er nooit gestemd geweest en zaten we dus steeds op dezelfde lijn", bevestigt Groen-lijsttrekker Jeroen Van Laer. "Uiteraard waren er wel verschillende meningen tussen de meerderheidspartijen en dat is maar goed ook. Hopelijk kunnen verschillende partijen verder besturen en niet bijvoorbeeld enkel N-VA, want dat is niet uitgesloten."


De grootste en wellicht enige betekenisvolle uitdager uit de oppositie is het CD&V van gewezen burgemeester Koen Snyders, die pas als vijftiende op de lijst staat. "Koen gaf zes jaar geleden al aan de lijst niet meer te willen trekken", reageert lijsttrekker Bart Breugelmans. "We gaan naar de verkiezingen met elf nieuwe kandidaten en veel jonge mensen die vooral de linkerkolom van onze lijst bezetten. Het feit dat Koen en de andere ervaren rotten uit onze partij de rechterkolom vullen, bewijst dat ook zij achter de vernieuwing en verjonging achter CD&V staan. Of dat ons stemmen zal kosten? Integendeel." (BSB)