Reuzen erkend als erfgoed

FAMILIES CAERS EN VERLINDEN ZIJN AL DECENNIALANG REUZENDRAGERS

Een delegatie van de reuzendragers en schepen Bertels op de Reuzendag in Dendermonde, waar ze de medaille kregen.
Gemeente Duffel Een delegatie van de reuzendragers en schepen Bertels op de Reuzendag in Dendermonde, waar ze de medaille kregen.
De Duffelse reuzen hebben een medaille gekregen als erkenning van Immaterieel Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Dat is vooral een pluim op de hoed van de families Caers en Verlinden, die sinds jaar en dag de reuzen kleden en dragen tijdens de parades. Voor een erkenning van de Ballonnekesstoet is nog werk aan de winkel.

Wanneer de Duffelse reuzen Janneke, Mieke, reus, reuzin, Moor, Morin en Kinne-Baba het levenslicht zagen is tot op heden onbekend. De reuzen staan wel vermeld in een oud verslag van het schepencollege dat in 1819 een verwelkomingsfeestje plande voor Koning Willem der Nederlanden. Sindsdien werden ze door de Duffelaars nog vaak van stal gehaald, onder andere voor de traditionele Ballonnekesstoet. Vanaf nu maken de zeven reuzen deel uit van de vzw Reuzen in Vlaanderen en zijn ze door Vlaanderen erkend. Tijdens de Reuzendag in Dendermonde ontvingen de reuzendragers hun medaille. "De reuzen zijn een belangrijk deel van ons erfgoed. Het is een stukje folklore en dat hadden we graag bewaard zien gebleven", zegt cultuurschepen Nora Bertels (Groen).

De zeven reuzen rond 1910, in hun kledij van voor WO I. Tijdens de oorlog ging die kledij verloren en een tijdlang werden ze aangekleed met eenvoudige stoffen.
Gemeentearchief van Duffel De zeven reuzen rond 1910, in hun kledij van voor WO I. Tijdens de oorlog ging die kledij verloren en een tijdlang werden ze aangekleed met eenvoudige stoffen.

Fier

"Zo'n Vlaamse erkenning krijg je niet zomaar. Je moet een dossier indienen waarin je bewijst dat je erfgoed levendiger is dan ooit, dat er aan gewerkt wordt en dat er zorg gedragen wordt voor het unieke. Door bij de vzw toe te treden, kunnen we ons steentje bijdragen aan het promoten van de reuzencultuur in Vlaanderen. Financieel brengt ons dit niets op, maar het feit dat onze reuzen erkend zijn is iets waar we fier op mogen zijn."


De erkenning van Vlaanderen isvooral een pluim op de hoed van de families Caers en Verlinden. Sinds jaar en dag kleden en dragen zij de reuzen tijdens de parades. Eind deze maand worden ze op de gemeenteraad verwacht voor een huldiging.

De reuzen op de Ballonnekesstoet in Duffel.
David Legreve De reuzen op de Ballonnekesstoet in Duffel.

Traditie

"Dit is een traditie die overgaat van vader op zoon, al decennialang. Dat de gemeente en Vlaanderen dit appreciëren is wel plezant natuurlijk", zegt hoofddrager Eddy Verlinden. "Zo'n erkenning brengt het werk dat wij hier insteken onder de aandacht en het geeft onze reuzen nog wat extra bekendheid. De eerstvolgende keer dat onze reuzen paraderen zullen ze hun medaille dragen."


Dat ander stukje Duffelse folklore, de Ballonnekesstoet, heeft zijn erkenning nog niet beet. Ook daarvoor had de gemeente de nodige documentatie in orde gebracht. "Maar een erkenning voor de Ballonnekesstoet is moeilijker verkrijgen. Vlaanderen verwacht dat de erkenning wordt gedragen door een vereniging of een groep mensen, niet door de gemeente. Op 2 februari organiseren we een infomoment voor mensen die hun schouders onder de erkenning willen zetten. We hopen op veel respons. Maar wel of geen erkenning, de Ballonnekesstoet blijft een mooie traditie."