Extra verdieping voor groeiende school

WERKEN IN GTID STARTEN NORMAAL VOLGEND SCHOOLJAAR

Directeur Ivo Gielis van GTID: "We hebben extra plaats nodig, de school barst uit zijn voegen."
Foto Legreve Directeur Ivo Gielis van GTID: "We hebben extra plaats nodig, de school barst uit zijn voegen."
Gemeentelijk Technisch Instituut Duffel (GTID) krijgt een extra verdieping op de middenblok van de school. Geen overbodige luxe, want de school zag haar leerlingenaantal de afgelopen jaren steeds maar groeien. De werken zouden begin volgend schooljaar van start gaan.

De gemeenteraad stemt maandagavond over de lastvoorwaarden en gunningswijze van de uitbreiding van de gemeenteschool. Het gaat om de bouw van een tweede verdieping op de middenblok, die zowel dienst doet voor het GTID als de aanpalende gemeentelijk basisschool 't Kompas. "Omwille van een stijging van het leerlingenaantal van het GTID is er nood aan een uitbreiding. In 2008 telde de school zo'n 200 leerlingen, momenteel zijn dat er meer dan 300. Voor bijvoorbeeld Elektromechanica worden lessen volledig gericht op de integratie van theorie en praktijk. Vandaag moeten leerlingen van het ene naar het andere klaslokaal verhuizen voor hun theorie en hun praktijklessen. Om het allemaal praktischer te maken, zijn nieuwe bijkomende klaslokalen welgekomen. De nieuwe verdieping zal zes lokalen tellen", weet schepen van Onderwijs Rita Bellens (N-VA).

Verwarming aangepast

"Daarnaast krijgt de middenblok ook nieuwe ramen. Het verwarmingssysteem, dat zowel het GTID als 't Kompas verwarmt, wordt onder handen genomen. Momenteel is het zeer moeilijk om met één systeem de klaslokalen van beide scholen optimaal te verwarmen. Nu we toch gaan werken aan het gebouw, kunnen we maar beter ook dit euvel oplossen." Geeft de gemeenteraad maandag groen licht, dan kan de zoektocht naar een aannemer van start gaan. "We willen begin volgend schooljaar met de werken starten. Deze zullen zowel tijdens het schooljaar als in de vakantieperiode plaatsvinden, we kunnen moeilijk de school ergens anders laten kamperen. De bouwwerken zullen in vijf fases verlopen. De derde fase zal de bouw van de nieuwe verdieping zijn. Uiteraard worden er met de aannemer afspraken gemaakt rond mogelijke hinder voor de leerlingen en leerkrachten. We verwachten dat de werken één jaar zullen duren."

Volzet

"Onze leerlingen zijn gewild op de arbeidsmarkt, dan kunnen we ze maar beter goed soigneren", zegt directeur Ivo Gielis. "Onze school is echt volzet. Onze 313 leerlingen hebben meer ademruimte nodig. De containerklassen die worden voorzien voor tijdens de bouwwerken willen we nu al plaatsen omdat we er echt nood aan hebben. Onze leerlingen krijgen les in de refter; dat kan niet de bedoeling zijn." De bouwwerken hebben een prijskaartje van zo'n 1,8 miljoen euro. Maar dat hoeft niet allemaal uit de portefeuille van de gemeente te komen. AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, subsidieert 60 procent van de werken in het GTID en 70 procent van de werken die zullen plaatsvinden op de site van 't Kompas.