Duffelaars schrijven gele geschiedenis

N-VA'ERS SOFIE JOOSEN EN RITA BELLENS HALEN VLAAMSE EN FEDERALE ZETEL VANOP ELFDE PLAATS

Legreve
N-VA'ers Sofie Joosen (28) en Rita Bellens (51) hebben gele geschiedenis geschreven in hun gemeente. Zowel Joosen (Vlaams) als Bellens (Kamer) halen vanop plaats elf een zetel binnen in de geelste gemeente van onze regio. Het is de eerste keer dat N-VA in Duffel twee parlementsleden levert.

Sofie Joosen maakte in 2012 haar verkiezingsdebuut, en had toen al meteen een schepenpost beet. Deze keer schiet ze opnieuw raak en mag ze zich binnenkort opmaken voor het Vlaams Parlement. Ook haar partijgenote Rita Bellens trekt richting Brussel. "Totaal onverwachts, want volgens de peilingen zou ik net een zetel mislopen. Bij de vorige verkiezingen viste ik maar net achter het net. Dankzij de goede resultaten van de partij in de provincie en de 9.546 stemmen die ik verzamelde, heb ik deze keer wel een ticket naar Brussel gekregen", zegt Bellens. Joosen behaalde in de provincie Antwerpen 11.193 voorkeurstemmen, en zal binnenkort als een van de jongste leden in het parlement zetelen. "Net als Rita had ik dit niet zien aankomen, zeker omdat ik ook nog zo jong ben. De elfde plaats is op zich haalbaar, maar achter mij stonden mensen die meer ervaring hadden", reageert Joosen. "In Duffel behaalde ik 1.400 voorkeurstemmen, wat het dubbel is van de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Een zeer mooie score. Ik denk dat de mensen me nu beter kennen dan voor ik schepen was."

Primeur

Het Duffelse verkiezingssucces is meteen ook een primeur. In een ver verleden zetelde Duffelaar Ludo Sels voor de Volksunie in het parlement. Voor N-VA werd nog nooit een zetel warm gehouden door een Duffelaar. Niet verwonderlijk, want de gemeente was lang een oranje bastion, vooraleer N-VA de scepter in 2012 overnam. "Twaalf jaar geleden heb ik samen met Koen Frederickx, Willem Glorie en Geert Aerts de afdeling opgericht. We werden toen meewarig aangekeken, maar het is het allemaal waard geweest. De aanhouder wint dan toch", lacht Bellens. "Het resultaat van deze verkiezing is een kroon op het vele harde werk dat we sinds de oprichting van de afdeling hebben verzet. Al mogen we niet ontkennen dat we voor een deel ook meedrijven op de nationale successen van onze partij."

Bezinnen

Nu hun doel bereikt is zullen de dames te maken krijgen met een overvolle agenda. Zo zal in 2016 Bellens haar intrede in het college maken, en huidig schepen Ivan Blauwhoff vervangen. "Ik heb geen flauw idee of het te combineren valt. Ik zal zien wat er op me afkomt."


Joosen heeft met bevoegdheden sport, lokale economie, middenstand, land- en tuinbouw, toerisme, feestelijkheden, burgerlijke stand, bevolking en dierenwelzijn haar schepenhanden vol. "Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat ik hierover zou moeten nadenken. Het is combineerbaar maar het zal wel ontzettend zwaar worden. Ik ga de komende weken de tijd nemen om te bezinnen over mijn toekomst."