Armbandjes moeten LochtFest redden

GRATIS EVENEMENT PROBEERT MET STEUN VAN BEZOEKERS HOOFD BOVEN WATER TE HOUDEN

Een archiefbeeld van LochtFest. Of er in 2016 nog een editie komt, al dan niet betalend, is onzeker.
Foto David Legreve Een archiefbeeld van LochtFest. Of er in 2016 nog een editie komt, al dan niet betalend, is onzeker.
Het gratis festival LochtFest zit in slechte papieren. De organisatie ziet jaar na jaar meer zwarte sneeuw en zal daarom tijdens haar 14de editie op 8 augustus bandjes verkopen voor vier euro. "Een volgende editie hangt voor een groot deel af van die opbrengst", klinkt het.

"We hebben de voorbije jaren jammer genoeg veel collega-festivals zien stoppen of drastisch van koers veranderen. Ook wij ontsnappen hier niet aan." Kris Deckers, voorzitter van LochtFest vzw, heeft met zijn festival betere tijden meegemaakt. De goesting is er nog wel, alleen het spaarvarken is zo goed als leeg. Is 8 augustus een natte zaterdag, dan is het voorgoed boeken toe voor LochtFest. Om dat te vermijden smijt de organisatie nog een laatste reddingboei in het water: festivalbandjes.

Weer

"We hadden het idee opgepikt bij een ander evenement en hadden het in onze schuif gelegd voor de financieel slechte tijden. Die tijd is ondertussen gekomen. Deze editie betalen lukt nog wel, maar als het weer of de opkomst tegenvalt, is het gedaan. Met de inkomsten van de drank gaan we er niet geraken en daarom willen we geen risico's nemen en dit jaar de steunbandjes introduceren", legt Kris uit. "Tijdens de festivaldag kan je aan de kassa de bandjes aankopen voor 4 euro. We hebben er 2.000 besteld. Niemand is verplicht om er één te kopen, maar je helpt er ons wel mee vooruit. Een volgende editie hangt voor een groot deel af van de opbrengst van de bandjes."


Inkom vragen

4.000 euro

"Financiële administratieve kosten komen de laatste jaren steeds meer om de hoek kijken. Als je op alles 300 euro extra moet betalen, dan telt het wel op natuurlijk. We proberen dit jaar zo'n 4.000 euro te besparen, door bijvoorbeeld extra sponsors en de goedkoopste leveranciers te vinden. Maar dan nog is er geen zekerheid, zelfs niet als we alle bandjes verkopen hoewel het er dan wel een stuk positiever uitziet."

Gratis?

LochtFest blijft net als de vorige edities ook dit jaar gratis. Is inkom vragen dan niet de oplossing? "Zo simpel is het niet. Vorig jaar brachten we 7.000 mensen op de been. Die komen heus niet allemaal terug als we geld zouden vragen", zegt de voorzitter. "Bovendien verwachten de mensen bij een betalend festival ook grotere namen dan bij een gratis festival, wat ons nog meer op kosten zou jagen. De artiesten weten sowieso al wat ze moeten vragen en wij kunnen niet meedoen aan de prijzenoorlog van andere festivals. Het is wel zo dat de optie om LochtFest betalend maken nog op tafel ligt. We zijn het nog aan het onderzoeken." LochtFest wist dit jaar Tourist LeMC, Jebroer, VOF De Kunst en The Kids te strikken.


Meer info op www.lochtfest.be