Afscheid van moeder aller Duffelaars

VOLLE KERK VOOR BEGRAFENIS EREBURGEMEESTER CLEM VAN WINKEL (87)

Heel wat Duffelaars kwamen naar de Sint-Martinuskerk om afscheid te nemen.
Marc Aerts Heel wat Duffelaars kwamen naar de Sint-Martinuskerk om afscheid te nemen.
De Sint-Martinuskerk in hartje Duffel liep gisterenmiddag goed vol voor het afscheid van ereburgemeester Clementina Herinckx, beter bekend als Clem Van Winkel. Op dinsdag 17 november overleed de gewezen burgemeesterin het ziekenhuis van Mechelen. Ze was 87.

Van Winkel gaat de Duffelse geschiedenisboeken in als de eerste vrouw die het tot schepen, eerste schepen en burgemeester van de gemeente heeft geschopt. De oprichting van de Welzijnsraad, de cultuurdienst en de renovatie van het gemeentehuis nam ze als burgemeester van CVP voor haar rekening, maar naast haar politieke verwezenlijkingen zal Clem Van Winkel vooral herinnerd worden als een vrouw met een eindeloze inzet voor haar gemeente en familie en als voorvechtster van gelijkheid tussen man en vrouw.

De foto van Clem Van Winkel op het bidprentje.
Marc Aerts De foto van Clem Van Winkel op het bidprentje.

Warme persoonlijkheid

"Van 1999 tot 2000 was je tien jaar lang de moeder van alle Duffelaars, en daar was je trots op", speechte Luc Wuyts, die onder haar burgemeesterschap schepen was. "Het was een uitzonderlijk voorrecht om van de eerste tot de laatste dag jou als burgemeester te mogen meemaken. Bedankt voor de vele jaren inzet en toewijding aan onze partij, Duffel en zijn inwoners. Je zal in ons geheugen gegrift staan als een heel warme en sociale persoonlijkheid." Naast voormalig minister Luc Van den Brande en een delegatie van oppositiepartij CD&V Duffel was ook het schepencollege aanwezig op de uitvaart. Het Lierse meisjeskoor Amarylca stond in voor de muzikale ondersteuning van de plechtigheid.

Weinig thuis

Kleindochters Anke, Bieke en Elke eerden hun grootmoeder door een nummer mee te zingen. "Jij was het die mij als klein meisje leerde dat je ook als vrouw dingen kan veranderen. Met woorden en daden, met talent en liefde", nam Elke het woord. "Je was geen gewone grootmoeder en als kind kon ik moeilijk begrijpen waarom je zo weinig thuis was. Maar ik besefte maar al te goed dat ik een super-oma had die mensen gelukkig maakte door de juiste beslissingen te nemen. We hebben jou vaak moeten delen, maar het verwarmt mijn hart om te zien wat jij voor zoveel mensen hebt betekend."


Tot slot bedankte haar dochter Veerle de vele aanwezigen. "Ze zou jullie allemaal persoonlijk hebben gegroet met een hartelijke glimlach, een warme handdruk en een babbeltje. Mensen gelukkig maken, dat maakte haar gelukkig. Jullie medeleven en getuigenissen hebben aangetoond wat voor een prachtvrouw ons moeke was."