"Mijlpaal in onze geschiedenis"

AZ SINT-MAARTEN VERHUIST PATIËNTEN NAAR NIEUWBOUW

Een blik in de nieuwe lobby van het Sint-Maartenziekenhuis.
David Legreve Een blik in de nieuwe lobby van het Sint-Maartenziekenhuis.
Een historisch moment voor AZ Sint-Maarten, gisteren: de eerste 152 patiënten namen hun intrek in het nieuwbouwziekenhuis tijdens een verhuisoperatie waarbij niets aan het toeval werd overgelaten. Daarop doofden de lichten in campus Zwartzustersvest. Morgen volgt Rooienberg, donderdag Leopoldstraat.

Algemeen directeur Jan Ennekens spreekt van een "mijlpaal in de geschiedenis van ons ziekenhuis". "Het is het sluitstuk van twee opeenvolgende fusieoperaties waarbij drie autonoom functionerende ziekenhuizen versmolten tot één." Deze week dus ook fysiek. Een huzarenstukje. "Het gaat om een nooit geziene verhuisoperatie in de Mechelse regio. Aan deze verhuis gaat dan ook een intensieve voorbereiding vooraf. Het is een ongelofelijk complexe en grootschalige operatie die gedurende twee jaar minutieus werd voorbereid."

Ruddy en Cindy met hun zoontje Lionel.
David Legreve Ruddy en Cindy met hun zoontje Lionel.

Draaiend ziekenhuis

Niet alleen waren alle personeelsleden en artsen opgevorderd, zij kregen ook de hulp van 27 wagens van het Rode Kruis-Vlaanderen en 135 vrijwilligers. De politie zorgde voor een vlotte verkeersafwikkeling terwijl de ambulances af en aan reden. Voorafgaand het vertrek kreeg elke patiënt door een arts een medische check, bij aankomst opnieuw. Een identificatiebandje zorgde ervoor dat de mensen in de controlekamer op elk moment wisten waar zich welke patiënt bevond. Meteen werd ook de administratieve transfer geregeld. "Alle andere diensten zijn al verhuisd. Dat betekent dat de patiënten terechtkomen in een draaiend ziekenhuis", zegt Nico Garmyn, directeur Planning en Ontwikkeling. De voorbereiding wierp zijn vruchten af, want de verhuis liep gisteren zelfs voor op schema. In totaal verhuisden dertien afdelingen met 152 patiënten. Jonge mama Cindy Van de Voorde (28) en haar nog geen dag oude baby Lionel uit Mechelen waren de eersten die de overstap maakten. "Ze hebben de transfer en mijzelf goed voorbereid", zegt de mama. Ze merkt een groot verschil. "Alles is nieuw, terwijl mijn vorige kamer wat afgeleefd was. Toch wel een wereld van verschil." Eigenlijk was ze liever meteen in de nieuwbouw bevallen. "Lionel was uitgerekend voor 1 november, maar wilde blijkbaar toch nog even het oude ziekenhuis zien", lacht ze. De oude en nieuwe campussen zijn dag en nacht verschil. AZ Sint-Maarten spreekt van een 'healing environment'. "Patiënten hebben dankzij de glaspartijen bijna continu contact met de buitenwereld. Per type patiënt werd een aangepaste kamer uitgewerkt met alle moderne comfort. Elke opgenomen patiënt beschikt over eigen sanitair, internet-tv en ligt aan het raam", klinkt het. Tot en met donderdag worden in totaal tussen 300 en 320 patiënten verhuisd. Gisteren sloot campus Zwartzustersvest de deuren, woensdag volgt Rooienberg in Duffel en donderdag tenslotte Leopoldstraat. De oude spoedafdelingen zijn geopend tot en met morgenvroeg 7 uur, daarna moet je terecht op de Liersesteenweg.