"Ik doe het voor mijn petekind"

Dimitri Op De Beeck met zijn petekindje Mats, die aan diabetes lijdt.
Foto Aerts Marc Dimitri Op De Beeck met zijn petekindje Mats, die aan diabetes lijdt.
Duffelaar Dimitri Op de Beeck (35) organiseert deze zomer de eerste editie van de Sugar Run Uurloop,ten voordele van de Diabetes Liga. Dimitri's inspiratiebron om een nieuw sportevenement in het leven te roepen, is zijn petekind Mats Op de Beeck (9), die zelf suikerziekte heeft.

Op 13 juli daagt Dimitri iedereen uit om op één uur de tijd zoveel mogelijk toeren van 3,5 kilometer af te leggen. Elke afgelegde ronde betekent geld in het bakje van de Diabetes Liga. "Zowat elke tien minuten krijgt iemand in ons land de diagnose van diabetes, en meer dan een miljoen Belgen kampen met te hoge suikerwaarden. Het is goed om deze problematiek eens flink in de kijker te zetten", zegt Dimitri. "Mijn petekindje Mats kreeg de diagnose toen hij zeven jaar was. Ik wil als peter meer doen dan alleen speelgoed kopen en hem meenemen op uitstapjes, en wil hem echt iets bijbrengen. Hij is de reden waarom ik dit doe."

Sponsors

De Sugar Run Uurloop is het eerste wapenfeit van Dimitri's vzw Blue Berry jam. De vzw bestaat uit Dimitri, zijn partner Annelies De Bie, moeder Lus De Weert en een handvol enthousiaste vrijwilligers. "De afgelopen twee maanden zijn we op zoek gegaan naar sponsors en hebben we verschillende keren een overleg gehad met de gemeente. Met Reynaers Aluminium hebben we een sponsor gevonden die bij elke afgelegde ronde twee euro schenkt aan de Diabetes Liga. Het bedrijf apprecieert ons evenement alleszins, omdat ze zelf veel belang hechten aan sportiviteit bij hun werknemers."

Ironman

Met Kris De Smet, muzikant van het ter ziele gegane De Nieuwe Snaar, en 'Ironman' Frederik Van Lierde wist de vzw ook bekende peters te strikken. "Tijdens een cafébezoek ben ik gewoon richting Kris gestapt. Ik wist dat hij een fervent loper was en hij was dan ook meteen enthousiast, zeker omdat het voor een goed doel is. Frederik ken ik dan weeral via mijn werk als brand marketeer. Zijn schoonbroer heeft ook diabetes."

Jaarlijkse traditie

Het parcours van de eerste Sugar Run loopt voor 60% over de Netedijk en voor 40% over een grindpad door het Hondiuspark. Startschot wordt gegeven aan het gemeentelijk technisch centrum in de Norbertijnerlei. "Een uurloop gaat meestal door op een atletiekpiste, maar dat vonden we nogal saai. Daarom hebben we een parcours uitgestippeld, dat alle troeven van onze gemeente toont. Het is de bedoeling dat we hier een jaarlijkse traditie van maken, en voor een eerste editie zou 300 deelnemers al goed zijn." En wat vindt kleine Mats hier allemaal van? "Het gaat heel leuk worden. Ik ga supporteren voor mijn nonkel, en zal natuurlijk zelf ook meelopen."


Het startsein van de eerste Sugar Run Uurloop wordt gegeven om 14 uur. Op voorhand inschrijven kan voor tien euro op de website www.blueberryjam.be. Wie zich op de dag zelf wil inschrijven betaalt twaalf euro.