Tal van inbreuken bij grootschalige controles

Zo'n zeventig agenten hebben vrijdag deelgenomen aan een grote controle, voornamelijk gericht op vrachtwagens en bestelwagens.

De actie werd georganiseerd door de politieassociatie PACE, waar de zones AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel), Dilbeek en TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke) deel van uitmaken. Zij kregen bijstand van de federale wegpolitie, de zones Rode en Grimbergen, de Vlaamse Belastinginspectie, de douane, de federale technische keuringsdienst, de federale dienst ter controle van gevaarlijke goederen, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), en een drugshond. Ook magistraten van het parket Halle-Vilvoorde volgden de actie van nabij op.


Tussen 10 uur en 14 uur werden op de Ninoofsesteenweg in Dilbeek, de Pontbeek in Zellik en aan de weegbrug in Zellik voornamelijk vrachtwagens en bestelwagens gecontroleerd. Van de 532 personen die aan de kant moesten, bleken er twee gedronken te hebben. Voorts droegen elf mensen hun gordel niet, belden twee bestuurders terwijl ze aan het rijden waren, en reden vijftien mensen rond met een vervallen keuring. In totaal waren ook zestien truckers in overtreding wat hun rij- en rusttijden betrof, en bleken twee vrachtwagens te weinig remvermogen te hebben. Het FAVV nam dan weer twee ladingen voedingsmiddelen in beslag omdat die niet voldoende gekoeld werden. De douane inde 14.600 euro aan openstaande boetes, terwijl de Vlaamse Belastinginspectie 12.400 euro achterstallige verkeersbelasting inde. Tot slot stelde ook de sociale inspectie twaalf inbreuken vast. (TVP)