Stoofpotje van slang of carpaccio van krokodil?

RESTAURANT TATANKA KIEST VOOR EXOTISCHE MENUKAART

Mozkito
Wilde gok: tenzij u op safari bent, komt u liever geen slangen, krokodillen of bizons tegen. Maar wat als... ze op het menu zouden staan? Stap gerust even uit uw culinaire comfortzone richting Lenniksebaan, waar restaurant Tatanka een op zijn zachtst gezegd exotische kaart voorschotelt.

Tatanka is het jongste project van David Fleurus (39), die eerder ook al café In de Linde uitbaatte en de succesvolle frituur Bamboe-Frit uit de grond stampte. "Maar ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging", vertelt David. "Enkele jaren geleden was ik iets gaan eten in een exotisch restaurant in Gent. Ik vond het daar zó lekker... Dat is altijd blijven hangen. Enkele maanden geleden besloot ik de sprong te wagen en zelf ook een exotisch restaurant te openen. Ik had verschillende locaties op het oog, maar uiteindelijk besloot ik om het pand naast mijn café te verbouwen. Vier maanden zijn we ermee bezig geweest, maar het resultaat mag gezien worden."


Maar een exotisch restaurant moet het natuurlijk vooral van de menukaart hebben, en dus ging David op zoek. Eerst werkte hij samen met een bizonkweker uit de Ardennen, maar uiteindelijk besloot hij het grootser aan te pakken. "Ik nam contact op met een leverancier die verschillende soorten exotisch vlees verkoopt", legt hij uit. "Die man is de enige speler op de markt, maar toch is het niet moeilijk om aan exotisch vlees te geraken." En dat heeft een behoorlijk aparte kaart opgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een carpaccio van bizon, slang, zebra, krokodil, kameel, of lama. "Het is voor de meeste mensen even wennen", knikt David. "Struisvogel- en kangoeroevlees is intussen al wel bekend in onze streken. Maar bizon is voor de meeste mensen een verrassing. Het is rood vlees, maar toch erg mager en arm aan cholesterol. Vergelijk het met een klassieke steak, maar dan verfijnder."

Mozkito

Halve dag garen

Slang bleek dan weer moeilijk om mee te werken. "We hebben alles geprobeerd", legt David uit. "Bakken, frituren,... Niets lukte. Uiteindelijk hebben we er een stoofpotje van gemaakt, waarbij de slang een halve dag moet garen. En het resultaat mag gezien - pardon, geproefd - worden! De meeste klanten zijn ook verbaasd wanneer ze vaststellen hoe lekker deze smaken eigenlijk zijn." In de toekomst zal David werken met suggestiemenu's. Maar wie het toch liever gewoontjes houdt, hoeft niet op zijn kin te kloppen. Je kan er immers ook een klassieke spaghetti of zalm bestellen.


Tatanka dankt zijn naam overigens aan de Oscar-winnende film 'Dances With Wolves', met Kevin Costner. 'Tatanka' betekent bizon en is het eerste woord dat de Lakota-indianen zijn personage leren. "Het is leuk om een verhaal rond de naam van je restaurant te kunnen vertellen. En bizon - tatanka, dus - staat toevallig ook op onze kaart", lacht David.


Tatanka is open van 12 tot 15 uur, en 's avonds van 18 uur tot middernacht. Sluitingsdagen zijn dinsdag en zondag. Meer informatie en reserveren via info@restaurant-tatanka.be, of het nummer 0497/42.34.06.