Slager zet beelden valsemunter online: "Dat ik nu zelf een straf riskeer, vind ik absurd"

SLAGER JAAGT VALSEMUNTER WEG, MAAR LAAT HET DAAR NIET BIJ

Gino Verbustel in zijn slagerij, waar de valsemunter dinsdag binnenstapte (r.).
Mozkito Gino Verbustel in zijn slagerij, waar de valsemunter dinsdag binnenstapte (r.).
Gino Verbustel van de gelijknamige slagerij in de Verheydenstraat heeft beelden online geplaatst van een man die in zijn zaak met vals geld probeerde te betalen. "Uit pure frustratie", klinkt het. "Dat ik nu zelf een straf riskeer voor schending van de privacy, vind ik absurd. Maar ik lig er niet wakker van."

Toen de valsemunter de zaak van Gino dinsdagmiddag binnenstapte, stond diens vrouw alleen achter de toonbank. "Rond 12.20 uur was hij wat rondjes aan het draaien voor onze winkel, wellicht om er zeker van te zijn dat er geen klanten aanwezig waren", vertelt Gino. "Toen hij in de gaten kreeg dat mijn echtgenote hem gezien had, kwam hij de zaak binnen. Zonder aarzelen vroeg hij om een klein potje gelei van 2,5 euro. Dat betaalde hij nogal zenuwachtig met een briefje van 50 euro. Mijn vrouw zocht meteen een speciale stift waarmee ze kon testen of het om echt geld ging, maar die kon ze niet meteen vinden. Daarop heeft ze mij geroepen. Ik had ook direct door dat er iets niet klopte en vroeg of hij geen kleiner biljet had." Maar de valsemunter gaf niet toe. "Omdat we geen wisselgeld wilden geven, vroeg hij ook nog enkele stukken kaas. Op dat moment voelde ik dat het briefje van 50 euro niet echt was. Het was harder dan gebruikelijk en er ontbrak een veiligheidslabel."


Gino kreeg het intussen flink op zijn heupen. "'Dat is vals geld', riep ik. Ik snauwde hem toe dat hij moest oprotten. Toen kwam hij met het excuus aandraven dat het niet zijn fout was, maar dat hij dat geld van zijn vrouw gekregen had. Maar intussen had ik in zijn portefeuille een hele bundel briefjes van 50 euro zien zitten." Uiteindelijk vertrok de verdachte, om meteen de krantenwinkel in de buurt binnen te stappen. "Ik ben hem gevolgd", zegt Gino. "Hij wilde opnieuw zo'n biljet gebruiken om twee pakjes sigaretten te kopen. Gelukkig kon ik de uitbaatster waarschuwen. Ik heb die man nogmaals duidelijk gemaakt dat het hoog tijd was om te vertrekken."

Mozkito

"Politie niet gehoord"

Gino en de uitbaatster van de krantenwinkel belden de politie: hij via het onthaalnummer, zij via het noodnummer. "Maar deze middag (gisterenmiddag, red.) had ik nog altijd niemand van de politie gehoord", klinkt het. "Als zij hun werk niet doen, dan doe ik het. Daarom heb ik een beeld van de verdachte op onze Facebookpagina geplaatst." En dat bericht werd intussen al meer dan drieduizend keer gedeeld. "Als ik nu een straf riskeer, dan is dat zeer straf. Maar ik heb het er voor over. Onlangs troggelde een bedelaar in mijn zaak geld af van mijn klanten, en nu die valsemunter. Wat is het volgende? Een gewapende overval?"


Volgens Sophie Schuddinck, woordvoerster van de Dilbeekse politie, gaat het om spijtige miscommunicatie. "En dat betreuren we", zegt ze. "We wisten enkel iets over de poging in de krantenwinkel. Een ploeg is ter plaatse gegaan, maar de zaak was toen gesloten wegens middagpauze. Navraag bij omliggende handelszaken leverde niets op. Er werd ook niemand aangetroffen die aan de beschrijving voldeed. We hebben vandaag (gisteren, red.), nadat we die nieuwe info kregen, wel een patrouille naar de slagerij gestuurd om de beelden op te vragen en een verklaring te noteren. Dinsdag wisten we nog niet dat de verdachte ook hier langsgegaan was en dat er beelden van waren."


Schuddinck bevestigt intussen ook dat er gevolgen kunnen zijn voor de slager. "Foto's online plaatsen van verdachten is niet toegelaten zonder goedkeuring van het parket of een onderzoeksrechter", legt ze uit. "De verdachte kan hier zelf klacht voor indienen. In het kader van de camerawet kan ook de politie of het parket hier tegen optreden." Of het zover komt, is niet duidelijk.